https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-energeticke-uspory-statnich-nemocnic-pujde-pet-miliard-kc-z-evropskych-fondu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na energetické úspory státních nemocnic půjde pět miliard korun z evropských fondů

13.7.2022 00:41 | PRAHA (ČTK)
Nejstarší budovy Thomayerovy nemocnice pocházejí z konce 20. let minulého století, jsou navíc památkově chráněné.
Nejstarší budovy Thomayerovy nemocnice pocházejí z konce 20. let minulého století, jsou navíc památkově chráněné.
Foto | VitVit / Wikimeda Commons
Do energetických úspor státních nemocnic a dalších organizací zřizovaných ministerstvem zdravotnictví půjde zhruba pět miliard korun z evropských fondů. Největším schváleným projektem je zateplení takzvaného Modrého pavilonu pražské Fakultní nemocnice v Motole za 1,3 miliardy korun, řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Investiční projekty za stovky milionů začínají také například v Psychiatrické nemocnici Bohnice nebo Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze. Velké nemocnice vydají za energie každý rok desítky milionů korun, od úprav si slibují milionové úspory.
 

"Očekáváme úspory asi 7,1 milionu korun ročně v loňských cenách. Minimálně půjde o 30 procent," řekl u příležitosti zahájení projektu ekonomický náměstek Thomayerovy nemocnice Jiří Cairola. Za loňský rok podle něj nemocnice vydala za energie 48 milionů korun, letos má na ně kvůli enormnímu růstu cen vyčleněno 98 milionů Kč.

Projekt pro nemocnici realizuje společnost ČEZ ESCO. Generální ředitel firmy Kamil Čermák uvedl, že podobné projekty pro úspory energie společnost dříve připravila také pro Národní divadlo nebo České vysoké učení technické (ČVUT). "Kdyby se realizovaly na všechny veřejné budovy, ušetřit by se dalo až 20 miliard korun ročně," řekl Čermák.

V Thomayerově nemocnici půjde na zateplení budov, výměnu oken, dveří, osvětlení a další úpravy ve 20 objektech téměř 365 milionů korun bez DPH. Polovina bude ze státního rozpočtu, 45 procent evropská dotace z Operačního programu Životní prostředí a zbytek z rozpočtu nemocnice.

Nejstarší budovy nemocnice pocházejí z konce 20. let minulého století, jsou navíc památkově chráněné. "Každý krok tady musíme konzultovat s památkovou péčí," řekl na dotaz ČTK ředitel nemocnice Zdeněk Beneš. Podle něj bylo třeba zachovat přesné rozměry oken včetně kliček nebo si nechat schvalovat složení i odstín nové barvy na fasádu.

V minulosti se podařilo některé části nemocnice z památkové ochrany vyjmout. V plánu je výstavba nové budovy urgentního příjmu, stát měla podle dřívějších informací asi 835 milionů korun. Hotová by mohla být do roku 2025. Také tam plánuje nemocnice opatření pro úsporu energie. "Jednáme s památkáři o instalaci solárních panelů," doplnil Beneš.

V podobné situaci z hlediska památkové ochrany a velkého počtu samostatně stojících pavilonů jako nemocnice v Krči je i Psychiatrická nemocnice Bohnice. Stavba prvních budov tehdejšího Českého zemského ústavu pro choromyslné tam začala v roce 1905.

Podle konsorcia Veolia Energie ČR a D-energy, která projekt pro bohnickou nemocnici připravila, budou vyměněna okna, dveře a osvětlení, počítá i se zateplením původních prostor, rekonstrukcí výměníkových stanic a teplovodů. Investice za 490 milionů korun má být dokončená už příští rok. Firmy očekávají úsporu 146 milionů korun v následujících deseti letech.

V obou případech jde asi o 30procentní úsporu energií, kterou dodavatelé v takových projektech typu Energetické služby se zárukou úspor (EPC) garantují. Pokud k úspoře nedojde, rozdíl zadavateli zakázky doplatí. Úspory podle Jakoba chystá ve své budově i ministerstvo zdravotnictví. Komplex Zemského úřadu, který sdílí s ministerstvem práce, vznikl koncem 20. let minulého století a je také památkově chráněný.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist