https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-evropskem-energetickem-trhu-budou-dominovat-nejsilnejsi-skupiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na evropském energetickém trhu budou dominovat nejsilnější skupiny

30.4.2001 12:51 | PRAHA (ČIA)
Názory více než stovky vedoucích pracovníků podniků veřejných služeb v 19 evropských zemích na strategické priority v roce 2001, včetně fúzí a akvizic, obchodování s energiemi, regulaci energetiky a přístupu k ekologické problematice, zjišťovala nová celoevropská studie Electricité sans frontieres 2001 (Elektřina bez hranic), kterou vypracovala společnost PricewaterhouseCoopers (PwC).
 

Respondenti se shodli, že na pozadí sílící evropské konsolidace jsou z hlediska vytváření hodnot pro akcionáře stěžejní tři faktory: obchodování s energií, přitažlivost pro zákazníky a ekologický přístup.

Současný evropský trh s energiemi charakterizuje zároveň závod o získání podílu na trhu. Míra konsolidací na trhu veřejných služeb stále roste: v letech 1999 až 2000 vzrostly fúze a akvizice o 45 procent. V odpovědích na otázku, kdo v roce 2000 provedl nejlepší strategický tah, byly pro své strategické expanze do zemí střední a východní Evropy zmiňovány především německá elektrárenská skupina E.ON a švédská Vattenfall.

Podle studie se vedoucí představitelé evropského sektoru veřejných služeb rovněž domnívají, že na evropském trhu vznikne v blízké budoucnosti "superliga" vedená francouzskou elektrárenskou společnosti Electricité de France a německou E. ON. Významnou úlohu by mohly sehrát i další velké energetické skupiny RWE (Německo), Endesa (Itálie) a Vattenfall (Švédsko).


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist