https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-galapazskem-ostrove-se-po-temer-dvou-set-letech-opet-mnozi-vzacni-leguani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na galapážském ostrově se po téměř dvou set letech opět množí vzácní leguáni

3.8.2022 11:23 | NEW YORK (ČTK)
Leguány galapážské před třemi lety do volné přírody Galapág vypustili ochránci přírody ve snaze obnovit tamní ekosystém.
Leguány galapážské před třemi lety do volné přírody Galapág vypustili ochránci přírody ve snaze obnovit tamní ekosystém.
Na galapážském ostrově Santiago se znovu po téměř dvou set letech začali množit vzácní leguáni. Oznámilo to v pondělí vedení tamního národního parku. Jde o leguány galapážské, které na tento ekvádorský ostrov v Tichomoří před třemi lety do volné přírody vypustili ochránci přírody ve snaze obnovit tamní ekosystém. Informoval o tom server televize Deutsche Welle.

 

"Po 187 letech můžeme na ostrově Santiago znovu představit zdravou populaci leguánů galapážských, s dospělými jedinci a mláďaty," uvedl ředitel národního parku Galapág Danny Rueda. Podle něho jde o velký úspěch, který posiluje naději na obnovu ostrovů, jež v minulosti vážně poškodily invazivní druhy, jako například prasata, kozy, potkani či krysy. Ty se tam dostaly v minulých století na pirátských či velrybářských lodích.

Obnova ekosystému Galapág začala koncem 90. let minulého století v rámci projektu Isabela, nazvaného podle největšího z Galapážských ostrovů, na němž se přemnožily kozy. Na začátku tohoto projektu jich tam bylo na 100.000.

K obnově ekosystému už přispěli i leguáni galapážští, jichž tam vypustili do volné přírody před třemi lety na 3000 jedinců. "Příroda na ostrově už začíná prokazovat pozitivní změny díky těmto leguánům, kteří mimo jiné rozptylují po ostrově semena rostlin," uvedl Luis Ortíz-Catedral, šéf expedice odborníků, která zmapovala novou populaci leguánů na ostrově.

Souostroví Galapágy, které leží asi 1000 kilometrů od ekvádorské pevniny, tvoří dvě desítky sopečných ostrovů. Začátkem 19. století se staly "přírodovědnou laboratoří" britského vědce Charlese Darwina, který právě tam došel k poznatkům klíčovým pro svou evoluční teorii. V roce 1978 byly Galapágy kvůli unikátní fauně a flóře prohlášeny přírodním dědictvím UNESCO. Posléze ale tato organizace oznámila, že ekosystémy souostroví vážně ohrožují invazivní druhy a turistika.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist