https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-havlickobrodsku-se-netopyri-zachraneni-ze-skaceneho-stromu-vratili-do-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Netopýři zachránění před Vánocemi ze skáceného stromu se vrátili do přírody

6.4.2024 01:44 | Habry (Havlíčkobrodsko) (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř dvě desítky netopýrů rezavých, které se těsně před loňskými Vánocemi podařilo zachránit z pokáceného stromu, se včera vrátilo do vsi Zboží na Havlíčkobrodsku. Přezimovali v záchranné stanici Pavlov. Před setměním vypustili ochránci v tamním zámeckém parku kromě netopýrů dva ježky. Sledovalo je několik desítek lidí, s dospělými se přišlo podívat hodně dětí.
 

Před vánočními svátky pracovali v zámeckém parku arboristé. Po pokácení jednoho smrku 22. prosince zjistili, že je v něm dutina. "Zimovalo tam 18 netopýrů rezavých," řekl Zbyšek Karafiát, ředitel pavlovské stanice. Kdyby tam netopýři zůstali, bylo podle něj velké riziko, že uhynou. Proto je ochránci nechali v bezpečí stanice.

"Teď jsme je na Velikonoce probudili, od úterý je krmíme," uvedl ředitel. Při jednom krmení ve stanici sežere netopýr až 50 moučných červů, v přírodě má nejraději komáry a můry, doplnil. Netopýři rezaví uletí i 2000 kilometrů. "Jako vlaštovky létají do teplých krajin, tak k nám na zimu létají netopýři rezaví třeba z Finska, Pobaltí, Běloruska," uvedl Karafiát. Dožít se tito netopýři mohou až 30 let.

Ve Zboží ochránci vypustili přes 20 netopýrů, ukázali i menší druhy, netopýry pestré a jednoho netopýra vousatého. Vypouštění podle ředitele urychlilo nynější teplé počasí. Ve stromech šestihektarového parku by netopýři měli najít jiné dutiny. Odlétali z vyzdvižených rukou.

Stanice Pavlov se stará o zraněná a slabá zvířata z přírody. Pokud je to možné, po uzdravení je znovu vypouští. "Teď víc (zvířat) vypouštíme, než přijímáme. Ale začalo období veverek, během týdne jsme přijali asi 15 mláďat. Takže ono se to brzy zase naplní jinými strávníky a pacienty," řekl Karafiát o stanici.

Počet zvířat přijímaných záchrannou stanicí roste. Loni jich bylo skoro 1300, zatím nejvíc. Byly mezi nimi i ohrožené druhy, jako orel mořský, kulíšek nejmenší a ledňáček říční.

Památkově chráněný barokní zámeček s parkem využívá Domov ve Zboží, který se stará o lidi se zdravotním postižením.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist