https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jihu-cech-stale-zustavaji-nektere-domacnosti-bez-elektriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jihu Čech stále zůstávají některé domácnosti bez elektřiny

21.8.2017 06:30 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Bouřka z pátku na sobotu vyřadila na čas z připojení na elektřinu značnou část Jihočeského kraje. Energetici nejprve obnovili dodávku do velkých aglomerací, postupně se dostávají i k odlehlejším místům, kde jim často komplikují situaci špatná dostupnost cest, na nichž leží popadané stromy. / ilustrační foto
Bouřka z pátku na sobotu vyřadila na čas z připojení na elektřinu značnou část Jihočeského kraje. Energetici nejprve obnovili dodávku do velkých aglomerací, postupně se dostávají i k odlehlejším místům, kde jim často komplikují situaci špatná dostupnost cest, na nichž leží popadané stromy. / ilustrační foto
Zdroj | sxc.hu
Po sobotních bouřkách stále zůstává několik domácností v Jihočeském kraji bez elektřiny. Jedná se o odběrná místa v obcích Pořešínec, Přísečno a Červený Dvůr na Českokrumlovsku. Energetici doufají, že se poruchy podaří během dneška odstranit. Bez elektřiny jsou jen domácnosti v řádech jednotek. Řekl to mluvčí distribuční společnosti E.ON Vladimír Vácha. Mimo provoz také zůstává poslední železniční trať mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou.
 

"Nebavíme se o stovkách ani desítkách domácností. Jde skutečně jen o jednotky. Opravy budou trvat patrně celý dnešní den. Je i v našem zájmu, aby tam ta elektřina dotekla co nejdříve," řekl Vácha.

Bouřka z pátku na sobotu vyřadila na čas z připojení na elektřinu značnou část Jihočeského kraje. Energetici nejprve obnovili dodávku do velkých aglomerací, postupně se dostávají i k odlehlejším místům, kde jim často komplikují situaci špatná dostupnost cest, na nichž leží popadané stromy.

Bouřka rovněž potrhala trakční vedení na některých železnicích. Kvůli tomu zůstává výluka na jihu Čech na trati Rybník - Lipno nad Vltavou. "Železnice mezi Českými Budějovicemi a Novými Hrady se už podařilo v celém úseku zprovoznit," řekl ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš. Dodal, že výluka trati mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou bude pokračovat až do středy. Podle něj se škody na železnicích v Jihočeském kraji budou pohybovat v řádech stovek tisíc korun.

Bouřka a silný vítr rovněž vyvrátily v noci na sobotu desítky tisíc stromů na Šumavě. Polomy zasáhly především oblast v okolí Nové Pece a Stožce na Prachaticku, kde leží přes cesty mnoho popadaných stromů. "V současnosti jsou nepřístupné některé turistické trasy v jižní části Národního parku Šumava," řekl jeho mluvčí Jan Dvořák. Jedná se například o úseky Nové Údolí - Třístoličník - Plechý, Schwarzenberský plavební kanál - Plešné jezero - Jelení Vrchy nebo cyklotrasy v okolí Jeleních Vrchů a Stožce. "Důrazně nedoporučujeme vstup do lesů v jižní části území Národního parku Šumava z důvodu možných pádů stromů a větví," řekl Dvořák.

Podle hrubých odhadů Lesů ČR je na jihu Čech poničeno ve státních lesích až 50.000 m3 dřeva. Nejvíce jsou postiženy lesní správy Jindřichův Hradec, Nové Hrady, Vyšší Brod, Třeboň a Hluboká nad Vltavou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist