https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jizni-morave-chteji-regenerovat-nevyuzivane-prumyslove-arealy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jižní Moravě chtějí regenerovat nevyužívané průmyslové areály

28.3.2002 12:34 | BRNO (ČIA)
Se systematickým mapováním starých průmyslových areálů na území Jihomoravského kraje začala Regionální rozvojová agentura jižní Moravy. Spolupracuje přitom se 45 městy v kraji, vybranými obcemi a městskými částmi v Brně. S regenerací vybraných areálů hodlá začít již v roce 2003. ČIA o tom informoval David Uhlíř z regionální agentury.
 

Objasnil, že CzechInvest spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu připravil program regenerace průmyslových zón. Umožňuje získat dotace na převod pozemků, odstranění nevyužitelných staveb a ekologických zátěží i na výstavbu či rekonstrukci technické infrastruktury. K základním kritériím přitom patří zejména velikost pozemku alespoň pět hektarů, možnost jeho převodu za přijatelnou cenu a vhodnost pro průmyslové využití.

Zvýšený zájem zahraničních investorů o vstup do České republiky vedl podle Uhlíře k nárůstu stávajících či připravovaných průmyslových zón. Jejich budování ale sebou nese riziko nadměrného rozšiřování zastavěného území s nenávratným úbytkem zemědělské půdy a zvýšení intenzity dopravy. Paralelně však existuje řada starých průmyslových areálů, využívaných jen zčásti nebo nevyužitých vůbec, které mohou taková rizika snížit.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist