https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jizni-morave-myslivci-loni-odlovili-vice-jeleni-a-podobne-zvere-stavy-rostly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jižní Moravě myslivci loni odlovili více jelení a podobné zvěře, stavy rostly

7.10.2024 01:45 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na jižní Moravě se loni meziročně zvýšilo celkové množství odlovené jelení, mufloní, daňčí a srnčí zvěře, i přesto se však stavy této zvěře zvýšily, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Rostl také počet odstřelených divokých prasat, jejichž populaci se podařilo velmi mírně snížit. Přemnožená zvěř působí milionové ztráty lesníkům při obnově lesů, které v minulých letech padly za oběť suchu a kůrovci.
 
Jelenů myslivci meziročně ulovili o 1340 více, celkově 3428 kusů, přesto se populace k letošnímu poslednímu březnu (jde o tzv. jarní kmenové stavy) zvýšila o 500 kusů na 3357 zvířat. Daňků myslivci střelili téměř 4000 (meziročně o 200 více), ale i tak populace narostla o 200 kusů na 2765. Mufloní populace se zvětšila o 340 kusů na 2017. Srnčí zvěře bylo meziročně o 1000 kusů více, celkem 33 826, a to přesto, že odstřel se zvýšil o 3000 kusů na 17.980. Populace těchto druhů zvěře je i vyšší, než byla v letech před kůrovcovou kalamitou. Podle lesníků se v mladém, obtížně prostupném lese zvěř velmi dobře schová a její odlov je v těchto porostech prakticky nemožný.

Stavy černé zvěře, tedy divokých prasat, se daří udržovat na poměrně stabilní úrovni kolem 4000 kusů. Loni to však bylo za cenu dvojnásobného odstřelu v porovnání s předchozím rokem. Myslivci loni zastřelili 31.340 divočáků, za posledních deset let nejvíce.

Poměrně stabilní jsou populace bažantů, kterých žije na jižní Moravě okolo 44 000 kusů, zajíců okolo 47 000. Snížily se stavy divokých kachen, kterých bylo dlouho okolo 9000 až 10 000, letos na jaře jich bylo 7408, přestože jejich lov klesl.

Aby se lidé dostali k masu ze zvěřiny, otevřely Lesy ČR v květnu prodejnu porcovaného masa v Židlochovicích. Dosud nabízely jen celá zvířata v kůži, což většinu lidí od nákupu masa odradilo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist