https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jizni-morave-se-objevili-vzacni-zimni-ptaci-zednicek-skalni-a-snehule-severni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jižní Moravě se objevili vzácní zimní ptáci: zedníček skalní a sněhule severní

19.11.2016 01:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zedníček skalní zimuje na skalních stěnách Pálavy.
Zedníček skalní zimuje na skalních stěnách Pálavy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vlastimil Dobeš / Moravský ornitologický spolek
Ornitologové z celé České republiky s napětím očekávali, zda se letos opět objeví na jihu Moravy velmi vzácný zedníček skalní a vzácně u nás zimující sněhule severní. Oba tyto výjimečné ptačí druhy se v těchto dnech k jejich velké radosti skutečně objevily. Informuje o tom Moravský ornitologický spolek.
 

"Zedníček skalní u nás nehnízdí, ale pouze velmi vzácně a ojediněle zimuje. Jeho nejčastějším zimovištěm jsou vápencové skalní stěny v Pálavských vrších, ale neobjevuje se zde každou zimu. Jde o drobného pěvce, který žije ve vysokohorských oblastech Alp, Karpat a Himálaje. Odkud k nám na zimu přilétá, zůstává však záhadou," říká za Moravský ornitologický spolek Jiří Šafránek.

Zedníček skalní je velký jako vrabec, ale liší se od něj dlouhým šavlovitě zahnutým zobákem, který používá jako pinzetu k vybírání hmyzu z úzkých skalních štěrbin. Má šedočerné zbarvení zad i vrchní části hlavy a černý ocas s bílým páskem na konci. Černá křídla s bílými skvrnami upoutají výrazným červeným polem. Pestré, červenobíločerné zbarvení křídel je vidět pouze v letu a při hledání potravy na skalních stěnách.

Jak vypadá zedníček, se můžete podívat i na videokanále Moravského ornitologického spolku:

.

Druhým velmi vzácným zimním hostem na jihu Moravy je sněhule severní, která k nám přilétá až ze severské bezlesé tundry. "Je to drobný pěvec připomínající pěnkavu, ale na rozdíl od ní je sněhule velmi světlá. U samců převažuje bílá barva na hlavě, prsou i břichu. Výrazné bílé peří v křídlech i v ocase je vidět zejména v letu," říká Jiří Šafránek.

Sněhule severní zimuje na hrázích Vodního díla Nové Mlýny.
Sněhule severní zimuje na hrázích Vodního díla Nové Mlýny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vlastimil Dobeš / Moravský ornitologický spolek

Sněhule severní se v posledních letech ojediněle objevují na kamenitých hrázích u dolní Novomlýnské nádrže a i letos tam ornitologové již jednu objevili. V loňském roce tam zimovalo celé hejnko a je tedy možné, že se objeví další. Jelikož jde o drobného ptáka, který se ukrývá v nízkém porostu, lehko unikne pozornosti kolemjdoucích. Pro ornitology a pozorovatele ptáků je to rarita, za kterou jsou ochotni cestovat i přes celou republiku, tak jako za zedníčkem skalním.

Na jižní Moravu v těchto dnech přilétají zimovat i desítky tisíc severských hus polních a běločelých. V jejich hejnech se mohou objevit i u nás velmi vzácné bernešky bělolící, rudokrké nebo tmavé. Jižní Morava se proto v posledních letech stává právě díky výskytu výjimečných ptačích rarit cílem výprav pozorovatelů ptáků z celé České republiky a občas i ze zahraničí.

Sněhuli severní si můžete prohlédnout na:


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist