https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jiznim-plzensku-veterinari-zjistili-dalsi-ohnisko-ptaci-chripky-v-malochovu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jižním Plzeňsku veterináři zjistili další ohnisko ptačí chřipky v malochovu

7.1.2024 18:56 | Nebílovy (Plzeňsko) (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V malochovu drůbeže v obci Nebílovy na jihu Plzeňska objevili veterináři ohnisko ptačí chřipky. Chovatel v pátek nahlásil náhlý úhyn pěti z 20 nosnic. V chovu byla ještě další drůbež, která vykazovala příznaky onemocnění. Bude následně usmrcena, řekl ČTK za tiskové oddělení Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Od počátku letošního roku se v ČR potvrdilo 11 ohnisek ptačí chřipky, všechny v nekomerčních malochovech.
 

"V rámci šetření na místě odebrali veterinární inspektoři vzorky a zaslali je k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. To následně potvrdilo ptačí chřipku H5N1," uvedl Majer.

V zasažených oblastech se nebudou vymezovat uzavřená pásma ani vyhlašovat mimořádná veterinární opatření. Jednou z podmínek pro využití této výjimky dané evropskou legislativou je to, že chovatel neuvádí drůbež ani její produkty na trh, což znamená, že riziko šíření nákazy z chovu je minimální. Státní veterinární správa přesto apeluje na chovatele drůbeže a ptáků v ČR, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti a sledovali zdravotní stav v chovech.

Od počátku letošního roku se v ČR potvrdilo 11 ohnisek ptačí chřipky, všechny v nekomerčních malochovech. V pátek veterinární správa odhalila šest ohnisek ptačí chřipky. Tři případy byly ze Zlínského kraje, dva na Vysočině a jeden v Olomouckém kraji. První letošní případ byl zaznamenán na jihu Čech v úterý. Do Česka se ptačí chřipka začátkem ledna vrátila po osmi měsících.

V Plzeňském kraji bylo před rokem zjištěno dosud největší ohnisko chřipky v České republice. V komerčním chovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku se muselo zlikvidovat přes 740 000 kusů drůbeže. Podle Českomoravské drůbežářské unie představoval tento chov zhruba 15 procent všech nosnic v komerčních chovech v ČR. Společnost, která ho provozuje, obnovila plný provoz až koncem letních prázdnin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist