https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-kamennem-vrchu-v-brne-zacnou-kacet-suche-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Kamenném vrchu v Brně začnou kácet suché stromy

25.11.2019 00:42 | BRNO (ČTK)
Plánované kácení uschlých stromů v brněnské přírodní rezervaci Kamenný vrch začne dnes, trvat bude asi týden.
Plánované kácení uschlých stromů v brněnské přírodní rezervaci Kamenný vrch začne dnes, trvat bude asi týden.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Rezekvítek
Plánované kácení uschlých stromů v brněnské přírodní rezervaci Kamenný vrch začne dnes, trvat bude asi týden. Návštěvníci rezervace by se kvůli bezpečnosti neměli pohybovat v blízkosti zásahu, řekla včera Tereza Žižková z ekologického sdružení Rezekvítek, které se o rezervaci dlouhodobě stará. V rezervaci loni kvůli dlouhodobému suchu uhynulo asi 1000 stromů.
 
Mapka plánovaných zásahů.
Mapka plánovaných zásahů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Rezekvítek

Loni podle Rezekvítku uschlo na ploše necelých dvou hektarů asi 80 procent stromů, letos uschly další. "Naše prognózy se potvrdily a borovice začínají pomalu ale jistě padat," uvedl za Rezekvítek Vilém Jurek. Stromy podle ochranářů loni na konci léta nevydržely dlouhodobé sucho, poté je oslabené ještě napadl lýkožrout. Největší škody jsou v takzvaném západním cípu směrem na Kohoutovice, kde jsou souvislejší výsadby jehličnanů.

Ochranáři chtěli s kácením původně začít už letos v létě, kvůli vytíženosti strojů to ale nebylo možné. Kácet se bude pouze v okolí cestiček v osmimetrovém pásu po obou stranách. Střední část zůstane podle ochranářů nedotčena a ponechána samovolnému vývoji. Jurek uvedl, že místo kácení je už vyznačené, a to včetně stromů, které by pokáceny být neměly. Jde především o jeřáby, duby nebo třešně ptačí.

Ochranáři upozorňují všechny návštěvníky Kamenného vrchu, aby se v době plánovaného zásahu nepohybovali a ani nezdržovali v té části rezervace, kde se bude kácet. "Jde nám o bezpečnost všech, kdo se budou v rezervaci pohybovat. Proto je lepší se jí v nastávajícím týdnu vyhnout," uvedla Žižková. Před kácením budou místa zásahu ještě vyznačena cedulkami a v případě potřeby budou použity bezpečnostní pásky.

Obnova lokality bude podle ochranářů trvat dva až tři roky. S výsadbou nových stromů se ale nepočítá. Ponechány budou zdravé borovice, jsou tam i takzvané nálety javorů a dubů, které chtějí ochranáři zachovat.

Kamenný vrch je jednou z mála typických stepních oblastí v zemi, rezervací byl vyhlášen v roce 1978 kvůli velkému množství konikleců, které tam rostou. Na 12 hektarech jich podle ekologů vykvétá na jaře kolem 50.000.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist