https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-kladensku-skoncila-tezba-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Kladensku skončila těžba uhlí

29.6.2002 15:28 | KLADNO (ČIA)
Poslední vozík černého uhlí dnes vyvezli horníci z dolu Schoeller v Libušíně u Kladna. Definitivně tak skončila 227 let trvající těžba této suroviny v kladenském regionu. "Po tragickém výbuchu metanu loni v listopadu a zvýšení bezpečnostních pravidel v souladu s převedením dolu do kategorie plynujících, se náklady na těžbu zvýšily tak, že se stala nerentabilní. Proto vedení společnosti rozhodlo o předčasném ukončení těžby k 29. červnu," uvedl dnes předseda představenstva Českomoravských dolů (ČMD) Jan Matula.
 

V zaměstnaneckém poměru zůstává z původních 1298 horníků 190 pracovníků, kteří zajistí útlumové práce a likvidaci ekologických následků těžby. "Tato činnost nás v tomto roce přijde na 500 milionů korun. Předpokládáme, že vláda ze svých prostředků uvolní jednu až 1,5 miliardy korun," doplnil Matula.

Proti uzavření dolu dnes protestovali někteří horníci. "Je to ostravská lobby. Tamní uhlí se prodává o 700 korun dráž proti našemu. ČMD těží z dlouhodobé zakázky s kladenským energetickým centrem ECKG, která nenutí firmu k hledání nových trhů," řekl ČIA jeden z bývalých techniků dolu Schoeller Jaroslav Pokorný.

ČMD působily v kladenském regionu od roku 1993, v roce 1995 sloučily důl Tuchlovice a důl Schoeller, později se společnost stala součástí koncernu Karbon Invest, která ovládá uhelný trh v České republice. Z dolu Schoeller horníci vytěžili za jeho stoletou historii 44,7 milionu tun uhlí a z dolu Tuchlovice do února 2002 celkem 33,6 milionu tun uhlí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist