https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-klatovsku-se-otevre-lidem-certifikovana-prirodni-zahrada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Klatovsku se otevře lidem certifikovaná přírodní zahrada

7.6.2017 09:00 | MYSLOVICE (ČTK)
Zatím první certifikovaná přírodní zahrada na Klatovsku se otevře v Myslovicích. Bude fungovat jako oáza, zajistí místo pro život drobným živočichům, jimž ubývají úkryty v hospodářské krajině, a zároveň prostor pro odpočinek rodiny. / ilustrační foto
Zatím první certifikovaná přírodní zahrada na Klatovsku se otevře v Myslovicích. Bude fungovat jako oáza, zajistí místo pro život drobným živočichům, jimž ubývají úkryty v hospodářské krajině, a zároveň prostor pro odpočinek rodiny. / ilustrační foto
Zatím první certifikovaná přírodní zahrada na Klatovsku, nazvaná Zahrada u malíře, se poprvé otevře veřejnosti tuto sobotu a neděli v Myslovicích při celoevropské akci Víkend otevřených zahrad. Funguje jako oáza, zajistí místo pro život drobným živočichům, jimž ubývají úkryty v hospodářské krajině, a zároveň prostor pro odpočinek rodiny, pro hry dětí a pro produkci potravin bez chemie, řekla ČTK majitelka Věra Dvořáková.
 

V ČR se o víkendu 10. a 11. června otevřou na dvě stovky zahrad, z toho v Plzeňském kraji jich bude zhruba dvacet.

Certifikovaná přírodní zahrada má plnit estetickou i odpočinkovou funkci. Nesmějí se v ní používat umělá minerální hnojiva, pesticidy, herbicidy a chemické postřiky, rašelina k úpravě půdy ani kupované substráty pro hrnkové rostliny. Musí tam být dané přírodní prvky, které zajišťují místo k životu drobným živočichům a hmyzu, kteří pak ničí škůdce. "Zahrada může být krásná i bez chemie," uvedla majitelka.

Podle Dvořákové se v přírodní zahradě musí přemýšlet o výsadbě nekonvenčně. Například pokud chce mít majitel v zahradě rostlinu, která neprospívá po přesazení už na několikátém stanovišti, nezačne jí tvořit umělé podmínky k růstu chemií, ale vzdá se jí a nahradí jinou, podobnou, která prospívá. "U rostlin fungují vztahy podobně jako u lidí, některé spolu kamarádí a podporují se, jiné se nesnesou. Stačí zapřemýšlet, zjistit si druhy, které navzájem prospívají, a ty pak sesazovat k sobě. Rostliny si pak dokážou dodávat látky potřebné k růstu a třeba si i odpuzovat škůdce. To chci představit návštěvníkům," uvedla Dvořáková, která za několik let vytvořila různé záhony, kamenné zídky a zahradu kosí ručně.

V Myslovicích 16 bude bude také zahradní knihovna a výstava fototechniky ze 70. až 80. let minulého století. Prohlídky budou v sobotu a neděli od 10:00 do 16:00 každou celou hodinu. Více informací je na webu www.zahradaumalire.cz.

Víkend otevřených zahrad, který se zrodil v Anglii, se koná v Evropě vždy během druhého červnového víkendu. Zájemce zavádí na jinak nepřístupná místa, v Česku byl poprvé v roce 2010.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist