https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-konferenci-v-parizi-vznikl-zaklad-pro-budouci-dohodu-o-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na konferenci v Paříži vznikl základ pro budoucí dohodu o klimatu

5.12.2015 15:28 | PAŘÍŽ (ČTK)
Hostem konference byl hollywoodský herec a velvyslanec OSN pro boj s klimatickými změnami Leonardo DiCaprio, který se sešel s generálním tajemníkem této organizace Pan Ki-Munem
Hostem konference byl hollywoodský herec a velvyslanec OSN pro boj s klimatickými změnami Leonardo DiCaprio, který se sešel s generálním tajemníkem této organizace Pan Ki-Munem
Vyjednavači 195 zemí v sobotu na klimatické konferenci OSN v Paříži představili klíčový návrh textu, jenž by měl tvořit základ nové globální dohody o snižování emisí skleníkových plynů. Návrh, schválený vysokými představiteli OSN, ale stále obsahuje stovky sporných bodů, informovala agentura Reuters.
 

Lhůta pro dodání dokumentu byla do dnešních 12:00 SEČ a vyjednavači na něm pracovali celou noc. Obsahuje 48 stran. "Máme teď k dispozici nový základ pro jednání, který je přijatelný pro všechny. Teď je potřeba dopsat zbytek," řekla agentuře AFP francouzská vyjednavačka Laurence Tubianaová. O návrhu budou od pondělí jednat ministři životního prostředí nebo zahraničí zúčastněných zemí.

Tubianaová dodala, že práce ještě neskončila a potřeba bude dořešit "hlavní politické otázky". Neshoda prý trvá například ohledně dlouhodobého závazku o maximálním nárůstu globální teploty v porovnáním s předindustriálním obdobím. Státy se přou o to, zda budou v konečné dohodě uvedeny dva stupně Celsia, nebo 1,5 stupně, jak požadují malé ostrovní státy.

Mezi další sporné body patří financování pomoci jižním zemím, aby se mohly lépe přizpůsobit změnám klimatu, nebo rozdělení závazků mezi rozvinuté a rozvojové země. Zatím je návrh "plný závorek a voleb mezi několika možnostmi", konstatovala agentura AP. Česká republika na konferenci potvrdila závazek do roku 2030 dále snížit emise skleníkových plynů nejméně o 40 procent ve srovnání s rokem 1990.

Z konference, jež se koná ve francouzské metropoli od konce listopadu, by měla vzejít nová globální dohoda o snižování emisí skleníkových plynů nahrazující Kjótský protokol z roku 1997. Smyslem je uchránit planetu před ničivými důsledky globálního oteplování. "Věda nám říká, že už máme jen malý prostor pro nějakou akci," řekla dnes představitelka OSN pro klima Christiana Figueresová.

Hostem konference byl hollywoodský herec a velvyslanec OSN pro boj s klimatickými změnami Leonardo DiCaprio, který se sešel s generálním tajemníkem této organizace Pan Ki-Munem. Na konferenci se objevili také filmoví tvůrci Robert Redford a Sean Penn.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist