https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-krajskem-urade-v-jihlave-pozadalo-o-dotaci-na-kotel-230-lidi-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na krajském úřadě v Jihlavě požádalo o dotaci na kotel 230 lidí

13.2.2017 10:00 | JIHLAVA (ČTK)
Minulý rok už Vysočina na ekologičtější kotle od ministerstva životního prostředí dostala 238,8 milionu korun.
Minulý rok už Vysočina na ekologičtější kotle od ministerstva životního prostředí dostala 238,8 milionu korun.
Na krajský úřad v Jihlavě přineslo dnes po ránu žádosti o dotaci na výměnu starého kotle za nový ekologičtější zdroj topení asi 230 lidí. Na otevření úřadu čekali v mrazu několik hodin. První dva lidé tam byli už od pátku. Po otevření úřadu se úředníkům podařilo převzít žádosti od čekajících do půl hodiny, řekla ČTK mluvčí kraje Jitka Svatošová. Žadatelé mohou formuláře také posílat.
 

Kraj v této dodatečné výzvě rozdělí skoro 24 milionů korun. Podporu ale mohou získat pouze domácnosti, které se rozhodnou topit čistě biomasou nebo tepelným čerpadlem. Termín pro ukončení přijímání žádostí není stanoven.

První dva žadatelé parkovali autem u sídla kraje od pátku, situaci sledovali celý víkend. Někteří další se k nim přidali v neděli, v čekání se střídali se svými blízkými. "Nejpočetnější skupina přišla dnes mezi 04:00 a 05:00," uvedla Svatošová.

Kraj začal přijímat žádosti o dotaci v 08:00. "V tuhle chvíli jsme bez fronty," řekla mluvčí kraje o půl hodiny později. Úředníci předpokládají, že lidé posílali formuláře také elektronicky. "Je to relativně velký zájem a my jsme ho očekávali," uvedla Svatošová. Dotace mohou pokrýt 80 až 85 procent uznatelných nákladů na nový kotel, nejvyšší možný příspěvek činí 127.500 Kč.

Minulý rok už Vysočina na ekologičtější kotle od ministerstva životního prostředí dostala 238,8 milionu korun. V nynější dodatečné výzvě podle dřívějších propočtů kraje peníze postačí přibližně pro 190 žadatelů, kteří se v rodinném domě zbaví starého kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním a přejdou na topení biomasou nebo tepelným čerpadlem. Zatím ale není jisté, jestli lidé budou žádat o nejvyšší možnou výši podpory. O podporu se mohou hlásit i domácnosti, které už výměnu kotle podle těchto pravidel uskutečnily, a to od 17. prosince 2015.

Vysočina by měla na výměnu kotlů dostat ještě další dotace. Česká republika získala v Operačním programu Životní prostředí na výměnu kotlů do roku 2020 devět miliard Kč. Vyměněno za ně má být postupně až 100.000 starých kotlů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist