https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-labi-v-usti-nad-labem-plati-stav-ohrozeni-reka-stale-stoupa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Labi v Ústí nad Labem platí stav ohrožení, řeka stále stoupá

29.1.2002 13:26 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, vyhlásila dnes krátce před polednem Okresní povodňová komise v Ústí nad Labem. Její předseda Jiří Mareček ČIA řekl, že hladina řeky Labe překročila na střekovském zdymadle zhruba v 11:50 hodin hranici šesti metrů.
 

V krajském městě zatím došlo k vylití vody na přibližně 300 metrů dlouhý úsek hlavní Přístavní ulice u mostu Edvarda Beneše. Policisté odtud odklonili dopravu. Uzavřen je také autoservis Nissan. Až do odvolání je zastavena veškerá lodní doprava na dolním Labi i směrem na Lovosice, Roudnici a Mělník.

Ústecké okresní policejní ředitelství doporučuje řidičům těžkých nákladních vozidel, aby při cestě z Lovosic do Ústí nad Labem a Děčína zvolili objízdnou trasu směrem na Teplice. Osobní vozy v Ústí nad Labem při příjezdu od Prahy absolvují objízdnou trasu centrem města. Kromě samotného Ústí zalila voda z Labe i panelovou silniční komunikaci do hraniční obce Dolní Žleb. V Děčíně je zatopena cesta podél Labe pod Tyršovým mostem.

Podle Marečka má hladina Labe kulminovat ve čtvrtek 31. ledna, kdy má na vodočtu zdymadla na Střekově dosáhnout až 665 centimetrů. Ani tento stav by však neměl znamenat ohrožení lidí a jejich majetku. Lze pouze předpokládat zaplavení některých při Labi ležících zahrádek a políček.

K vyhlášení stavu ohrožení dochází na dolním Labi tradičně při jarním tání sněhu na horách. Letos však přišla "velká voda" podstatně dříve než v minulých letech. Pracovníci zdymadla Střekov nyní zajišťují regulaci vody v Labi částečně odpouštěním.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist