https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-linky-mhd-v-decine-vyjedou-busy-na-cng-s-klimatizaci-a-wi-fi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na linky MHD v Děčíně vyjedou busy na CNG s klimatizací a wi-fi

12.4.2018 05:45 | DĚČÍN (ČTK)
Dopravní podnik vybudoval kvůli novým vozům plničku na CNG, která je přístupná i veřejnosti. Stála zhruba 16 milionů korun. "Řidiče postupně proškolíme, protože tankování plynu je trochu náročnější než nafty. / ilustrační foto
Dopravní podnik vybudoval kvůli novým vozům plničku na CNG, která je přístupná i veřejnosti. Stála zhruba 16 milionů korun. "Řidiče postupně proškolíme, protože tankování plynu je trochu náročnější než nafty. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | mmdecin.cz
Děčínský dopravní podnik pořídil 21 autobusů na stlačený zemní plyn (CNG). Vozy s klimatizací a pokrytím wi-fi sítí mají přispět ke snížení emisí ve městě a zároveň zvýší komfort pro cestující. První nízkopodlažní vozy vyjedou na trasu ve čtvrtek.
 

Nízkopodlažní vozidla jsou vybavena kamerovým systémem. "Z hlediska bezpečnosti to určitě cestující přivítají," řekl při dnešním představení autobusů ředitel dopravního podniku Bohumil Bárta.

Zatím je autobusů v areálu podniku deset, dalších jedenáct vozů dodá společnost MAN do konce letošního srpna. "Vozidla budeme postupně uvádět do provozu. Hned ve čtvrtek nasadíme tři nebo čtyři a ostatní z první části dodávky do konce týdne," uvedl ředitel. V klasickém autobuse je pro cestující 85 míst a v kloubovém pak 165 míst. Díky zakázce bude obměněna zhruba třetina vozového parku podniku, který plně vlastní město. Vyřazeny budou nejstarší naftové autobusy.

Plnička na CNG.
Plnička na CNG.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | mmdecin.cz

Náklady na investici činily 130 milionů korun, z toho 85 procent společnost získá z evropských fondů. "Regionální operační programy byly vypisovány na nízkoemisní nebo bezemisní vozy, nízkoemisním se rozumí pohon na CNG, bezemisní na elektrobus, vybrali jsme CNG, protože cena za elektrobus dvojnásobně převyšuje cenu za autobus na CNG a nečerpáme trakční vedení, proto by pro nás byl provoz drahý," vysvětlil ředitel.

Dopravní podnik vybudoval kvůli novým vozům plničku na CNG, která je přístupná i veřejnosti. Stála zhruba 16 milionů korun. "Řidiče postupně proškolíme, protože tankování plynu je trochu náročnější než nafty," řekl Bárta. Autobusy na CNG pořizovaly v Ústeckém kraji také dopravní podnik v Chomutově a Ústí nad Labem.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist