https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-miste-lomu-chabarovice-vyroste-rekreacni-jezero
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na místě lomu Chabařovice vyroste rekreační jezero

10.9.2002 15:21 | CHABAŘOVICE (ČIA)
Na rekultivaci a sanaci bývalého uhelného lomu Chabařovice vynaložil dosud stát prostřednictvím státního podniku Palivový kombinát (PK) Ústí nad Labem 2,2 miliardy korun. Do dokončení prací zbývá vynaložit zhruba 3,5 miliardy korun. Na místě bývalého lomu vznikne velká rekreační vodní plocha se zázemím, když od 15. června 2001 probíhá zatápění lomu vodou. ČIA to dnes řekl ředitel PK Jiří Lenc.
 

Revitalizaci a sanaci lomu Chabařovice považuje za svůj prioritní úkol Hospodářská a sociální rada Ústecka (HSRÚ). Plánované jezero s plochou 260 hektarů se má v budoucnu stát turistickou atrakcí okresu Ústí nad Labem. Zrekultivované území okolo jezera o rozloze zhruba 60 hektarů bude sloužit pro rekreaci, turistiku, vodní sporty, rybolov a další aktivity. Zatopení bývalého uhelného lomu vodou má být dokončeno kolem roku 2010.

Plán rekultivační činnosti realizuje PK až do ukončení komplexní revitalizace území. Podle Lence má letos PK získat na rekultivační práce 212 milionů korun z vládou přislíbené dotace v celkové výši 15 miliard korun pro severozápadní Čechy. Zemědělská rekultivace se v lokalitě bývalého uhelného lomu provádí na ploše 110 hektarů, 260 hektarů bude zalesněno a zbývajících 260 hektarů je určeno k zatopení zbytkové jámy lomu vodou.

HSRÚ předpokládá příchod nových investorů v areálu budoucího jezera, zvýšení podnikatelských aktivit a vytvoření desítek nových pracovních míst. K podnikatelským aktivitám by mělo patřit například zřízení nových koupališť v plánovaných mělčinách jezera. Počítá se zřízením tenisových kurtů, hřišť pro plážový volejbal, basketbal, vznikem dětských hřišť, dále se zázemím pro občerstvení a restaurační činnost, se zřízením nových ubytoven, malých hotelů a podobně. K problematice revitalizace bývalého lomu Chabařovice připravuje HSRÚ společně s PK na 26. září 2002 odborný seminář.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist