https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-mladoboleslavsku-rostou-desitky-torice-vcelonosneho-vzacneho-druhu-orchideje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Mladoboleslavsku rostou desítky tořiče včelonosného, vzácného druhu orchideje

3.7.2023 11:58 | MLADÁ BOLESLAV (ČTK)
Ve Středočeském kraji vykvetly vzácné orchideje tořiče včelonosné.
Ve Středočeském kraji vykvetly vzácné orchideje tořiče včelonosné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve Vrchbělé na Mladoboleslavsku na pozemcích Středočeského kraje roste přes 60 rostlin vzácného tořiče včelonosného. Několik rostlin kriticky ohroženého druhu orchideje objevili ochránci přírody na Mladoboleslavsku poprvé loni, do té doby tam nebyl zmapován, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.
 

Členové Českého svazu ochránců přírody Klenice na místě loni našli osm rostlin. "Organizace zde na pozemcích kraje a s jeho souhlasem vykonává drobný management – někde udělají tůňku, jinde část areálu posekají a podobně," uvedla radní pro životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti).

Předsedkyně ochranářského svazu Milada Vrbová uvedla, že tořiče se objevily zejména v místech, která loni dobrovolníci posekali. "Tořiče stejně jako další druhy orchidejí potřebují ke svému životu vhodné prostředí, které získáme pravidelným kosením a eliminací průmyslových hnojiv. Tuto péči se i díky dobrovolníkům daří ve Vrchbělé těmto vzácným rostlinám poskytnout," uvedla Vrbová. Tořič je silně závislý na mykorhize, tedy soužití s houbami.

Tořič včelonosný je až 40 centimetrů vysoká vytrvalá bylina, která roste na výslunných travnatých a křovinatých stráních, většinou ve Středozemí. V Česku se vyskytuje jen vzácně, ve Středočeském kraji se objevil také na jedné z lokalit na Mělnicku. Kvete v červnu a červenci. Kriticky ohrožený tořič včelonosný je chráněn zákonem a rovněž podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist