https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-moravu-prislo-druhe-jaro-rikaji-vedci-z-intersucha-s-nadsazkou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Moravu přišlo druhé jaro, říkají vědci z InterSucha s nadsázkou

8.11.2018 00:13 | BRNO (ČTK)
Kvůli vysokým podzimním teplotám a celkově nestandardnímu průběhu letošní vegetační sezony se rostliny chovají tak, jak je to obvyklé na jaře. / Ilustrační foto
Kvůli vysokým podzimním teplotám a celkově nestandardnímu průběhu letošní vegetační sezony se rostliny chovají tak, jak je to obvyklé na jaře. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Vědci z týmu InterSucho mluví na Moravě s nadsázkou o druhém jaru. Kvůli vysokým podzimním teplotám a celkově nestandardnímu průběhu letošní vegetační sezony se totiž rostliny chovají tak, jak je to obvyklé na jaře. Řekl to bioklimatolog Zdeněk Žalud z týmu InterSucho z CzechGlobe AV ČR.
 

Na některých stromech se objevily nalité pupeny, nové listy i květy, ozimý ječmen i řepka se nechystají k přezimování. Nejsou tak nachystané do mrazuvzdorné fáze, což může být v letošním již suchem poznamenaném roce další problém v případě, že by přišel radikální zlom počasí do minusových teplot. Signál přicházející zimy daný zkracováním dnů u mnoha druhů nestačí. "Rostliny při svém vegetačním vývoji reagují nejvíce na teplotu. V dubnu a květnu se díky vysokým teplotám bouřlivě vyvíjely, rychle tím vyčerpaly vodu z půdy a přišel útlum znásobený nedostatkem srážek," řekl Žalud.

Často už v polovině srpna stromy dokončily fenologický vývoj, který určuje především suma teplot. Nejednou vyhodnotily stav tak, že už přichází podzim a chystaly se k zimnímu odpočinku. "Některé dokonce uschly, většina se však jen uložila k vegetačnímu klidu. Všichni si z léta pamatujeme suchou a hnědou republiku," řekl Žalud. Nyní, když teplé počasí pokračuje a dlouho bylo kolem 20 stupňů, reaguje část vegetace, jako by nastávalo jaro.

A právě z map ukazujících stav vegetace, které InterSucho zveřejnilo, je zřejmé, že kondice rostlin se na Moravě v průběhu října týden od týdne lepšila. K vysokým teplotám se totiž na mnoha místech přidaly srážky. "Jde o stromy, ovocné dřeviny, travní porosty, ale i o vinnou révu. Navíc tam, kde přišly srážky, došlo k vzejití pšenice a řepky, což posiluje dojem ze zelené barvy v krajině. Je to ale stav, který může vést k jejich oslabení. Místo vegetačního klidu rostliny stále vydávají energii. Letos už dostaly ránu kvůli nedostatku vody v půdě a může přijít další," řekl Žalud.

Přesná předpověď na více než deset dní je značně nejistá, spíš nemožná. "Pokud by teploty postupně klesaly třeba do půlky prosince, rostliny by se přirozeně otužily a pak by přežily i běžné mrazy. Akorát by otužovací fáze přišla později než v dřívějších letech. Obáváme se však náhlého vpádu studeného vzduchu od severu či severovýchodu, který by teploty srazil pod nulu," řekl Žalud.

Rána by to byla pro všechny na zimu nepřipravené rostliny, zvláště však pro polní plodiny. Například ozimy by teď nebyly schopné odolat mrazům a nemusí to být ani dvacetistupňové holomrazy. Přitom pro zemědělce jde o ekonomicky klíčové plodiny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist