https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-mostecku-se-sesli-v-kempu-odpurci-tezby-hnedeho-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Mostecku se sešli v kempu odpůrci těžby hnědého uhlí

27.6.2018 00:30 | LOUKA U LITVÍNOVA (ČTK)
Několik desítek hlavně mladých lidí dnes v Louce u Litvínova zahájilo činnost tábora odpůrců těžby hnědého uhlí. / ilustrační foto
Několik desítek hlavně mladých lidí dnes v Louce u Litvínova zahájilo činnost tábora odpůrců těžby hnědého uhlí. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Několik desítek hlavně mladých lidí dnes v Louce u Litvínova zahájilo činnost tábora odpůrců těžby hnědého uhlí. Za obcí vytvořili kemp, kde se během pěti dnů uskuteční přednášky, workshopy a dílny, které mají upozornit na změny klimatu. V sobotu účastníci vyrazí na pochod po hraně blízkého dolu Bílina.
 

"Bojujeme proti změnám klimatu, proto požadujeme, aby se co nejrychleji zastavila těžba uhlí," uvedl Áron Kadleček v kempu, jenž má být mimo jiné ukázkou způsobu života bez ekologických stop. Elektřinu si účastníci vyrábějí pomocí solárních panelů, v kuchyni se podává pouze veganské jídlo z místních farem a obchodů, třídí se veškerý odpad a kompostují zbytky.

Změna klimatu začíná podle členky hnutí Limity jsme my Kateřiny Kochánkové právě na Mostecku. "Uhlí vytěžené v Mosteckém uhelném regionu přispívá k celosvětovým škodám způsobeným změnami klimatu. Proto jsme se sešli právě tady, kde uhlobaroni vydělávají miliony ničením krajiny, ovzduší i celé planety," uvedla. Uhlí lze podle aktivistů nahradit obnovitelnými zdroji energie.

Kemp se nachází na soukromém pozemku za obcí Louka. Klára Aubrechtová za pořadatele řekla, že se počítá s účastí až 500 lidí. Loni v rámci prvního ročníku bylo 300 účastníků kempu a zhruba stovka lidí se před rokem vydala na pochod proti prolomení limitů těžby. Účastníci tehdy pronikli do dolu Bílina a strávili celé odpoledne a podvečer pod jedním z rypadel, nakonec je vyváděla policie. Aktivisté poté požádali o prošetření zásahu policie. Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřování ukončila v listopadu s tím, že policisté při zásahu nepochybili.

Severočeské doly žádná speciální opatření kvůli Klimakempu nepřipravují. "Účastníkům jsme předali písemnou informaci o případných právních důsledcích neoprávněného vniknutí do vymezeného dobývacího prostoru," řekl mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký. "Dostatečně zřetelně jsme vyznačili začátek dobývacího prostoru ať už výstražnými tabulemi nebo bezpečnostními páskami. Nicméně nahlášené protestní akce účastníků Klimakempu budeme monitorovat a pokud dojde k překročení námi vymezené hranice, a tím i k porušení platné legislativy, tak budeme přiměřeně reagovat prostřednictvím naší ostrahy a současně požádáme o spolupráci Policii České republiky," řekl mluvčí.

Pořadatelé kempu věnují prostor tomu, jak se při pochodu a protestech chovat, například jak účinně blokovat jisté místo. Přesná podoba sobotního protestu teprve vzniká. I letos na klimatický kemp dohlíží policie.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist