https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-nehostinne-suche-mongolske-step-rostou-modriny-vlahu-ziskavaji-z-rosy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na nehostinné suché mongolské stepi rostou modříny. Vláhu získávají z rosy

22.11.2018 01:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Modříny v mongolské stepi. Vláhu berou ze vzduchu.
Modříny v mongolské stepi. Vláhu berou ze vzduchu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mongolskou suchou step sem tam naruší skupinka stromů. Jde o osamocené shluky modřínů, které jsou schopné v extrémně nehostinném a suchém prostředí bez zjevného přísunu vody. Jediným zdrojem životadárné vláhy je jim rosa. Výzkumu tohoto fenoménu se věnují vědci a studenti Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.
 

"Jelikož podzemní voda z tajícího permafrostu, hlavní zdroj vody pro zdejší lesy, není na rozlehlých stepích dostupná, začali jsme pracovat s hypotézou, že hlavním zdrojem vody umožňujícím modřínům růst na stanovištích tvořených prakticky jen surovou horninou, je rosa," vysvětluje David Juřička z Ústavu geologie a pedologie Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

K potvrzení hypotézy bylo potřeba na okolní vyschlé stepi i do samotných odvalů vzniklých po drobné těžbě pegmatitů nainstalovat teplotní čidla. Teplotní rozdíly, které mezi dnem a nocí činí i více než 30 °C, ve spojení se specifickým zrnitostním složením odvalu způsobují, že nad ránem dochází k jeho výraznému ochlazení.

Odvaly se po východu slunce zahřívají pomaleji než vzduch a proto na svém povrchu umožňují kondenzaci vzdušné vlhkosti. Modřín je pak schopen rosu využít k růstu.

Tyto tzv. „dew collectors", neboli sběrače rosy, už pomáhají se získáváním pitné i užitkové vody v severní Africe i dalších suchých oblastech světa. Podle odborníků by mohly být součástí opatření k zastavení postupu pouště Gobi do lesnatého srdce severu Mongolska.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist