https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-nejvetrnejsim-miste-zeme-za-pet-let-zahynulo-150-000-tucnaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na největrnějším místě Země zahynulo 150 000 tučňáků za pět let

15.2.2016 09:03 | LONDÝN (ČTK)
Před pěti lety kolonie tučňáků čítala 160 000 jedinců, nyní se jejich počet snížil na pouhých 10 000. Vědci předpovídají, že kolonie do dvaceti let zcela vymizí, pokud se kra o velikosti 2900 kilometrů čtverečních nerozlomí či se od pobřeží opět neuvolní
Před pěti lety kolonie tučňáků čítala 160 000 jedinců, nyní se jejich počet snížil na pouhých 10 000. Vědci předpovídají, že kolonie do dvaceti let zcela vymizí, pokud se kra o velikosti 2900 kilometrů čtverečních nerozlomí či se od pobřeží opět neuvolní
Asi 150 000 tučňáků kroužkových zahynulo za posledních pět let v zálivu Commonwealth u Antarktidy, který je největrnějším místem na planetě. Vyplývá to z průzkumu australské univerzity, o kterém informoval britský deník The Guardian. V roce 2010 totiž místo, kde žila jejich kolonie, zahradila obří ledová kra a tučňáci se tak museli začít vydávat pro potravu do vzdálenosti šedesáti kilometrů.
 

Tučňáci obývající mys Denison žili vždy přímo u pobřeží. Před pěti lety jejich kolonie čítala 160 000 jedinců, nyní se jejich počet snížil na pouhých 10 000. Vědci předpovídají, že kolonie do dvaceti let zcela vymizí, pokud se kra o velikosti 2900 kilometrů čtverečních nerozlomí či se od pobřeží opět neuvolní.

"Kvůli tomu, že se v zálivu Commonwealth na východě Antarktidy objevila ledová kra B09B a vzhledem k rychlému šíření ledu se dramaticky zvýšila vzdálenost, kterou musí tučňáci kroužkoví urazit, aby se dostali k potravě," uvedli odborníci v mezinárodním vědeckém časopise Antarctic Science. Obrovská ledová kra se v oblasti pohybovala asi 20 let, poté ale narazila na ledovec a tam se zasekla.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist