https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-nejvyssim-kominu-melnicke-elektrarny-pribyly-budky-pro-sokoly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na nejvyšším komínu mělnické elektrárny přibyly budky pro sokoly

14.12.2015 17:47 | HORNÍ POČAPLY (ČTK)
Od šedesátých let 20. století proto na území dnešní ČR sokoli hnízdili nepravidelně nebo vůbec. Podle Berana se sokoli začali do přírody vracet hlavně díky programům na aktivní podporu sokolí populace až o dvacet let později
Od šedesátých let 20. století proto na území dnešní ČR sokoli hnízdili nepravidelně nebo vůbec. Podle Berana se sokoli začali do přírody vracet hlavně díky programům na aktivní podporu sokolí populace až o dvacet let později
Na nejvyšším komínu mělnické elektrárny přibyly dvě speciální budky pro sokoly stěhovavé. V minulém století těchto dravců výrazně ubývalo, nyní jejich počet opět roste. Množení se daří i pomocí speciální budek umístěných na průmyslových stavbách, často komínech elektráren. Dvě umělá hnízda dnes byla v Horních Počaplech umístěna ve výškách 125 a 173 metrů, sdělil mluvčí energetické společnosti ČEZ pro střední a severní Čechy Ota Schnepp.
 

Budky upevnili zaměstnanci firmy specializující se na výškové práce pod dohledem ornitologa Václava Berana. Populace sokola stěhovavého v ČR roste, ale není tak velká jako zhruba před 75 lety. "Hlavní příčinou, proč u nás z volné přírody prakticky zmizel, bylo plošné používání aromatického organochloridu DDT v zemědělství a také celosvětový pokles sokolí populace," uvedl ornitolog.

Od šedesátých let 20. století proto na území dnešní ČR sokoli hnízdili nepravidelně nebo vůbec. Podle Berana se sokoli začali do přírody vracet hlavně díky programům na aktivní podporu sokolí populace až o dvacet let později.

První sokolí budka byla umístěna v roce 2011 na ochozu chladicí věže Elektrárny Tušimice. Na elektrárenských komínech či chladicích věžích se podařilo odchovat 33 sokolích mláďat. Celkem se na všech českých průmyslových stavbách vylíhlo více než 70 mláďat. Sokol hnízdí ve výškách, a pokud nemá poblíž sebe přírodní skálu, tak si k zahnízdění vybírá i výškové stavby.

Sokolí budky jsou také nainstalovány v elektrárnách Tušimice, Počerady, Prunéřov, Tisová, Ledvice a Teplárně Trmice. Nedávno k nim přibyla i Jaderná elektrárna Dukovany. Letos se na šesti z nich vylíhlo jedenáct mláďat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist