https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-neprodanych-stromcich-si-pochutnavaji-zvirata-v-zoologickych-zahradach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na neprodaných stromcích si pochutnávají zvířata v zoologických zahradách

5.1.2016 12:40 | BRNO (ČTK/Ekolist)
Sloni v pražské zoo našli v stromcích i zábavnou hračku
Sloni v pražské zoo našli v stromcích i zábavnou hračku
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Václav Šilha / Zoo Praha
Neprodané vánoční stromky jsou pochoutkou pro jeleny, losy, jaky, bizony i žirafy z brněnské zoo. Zahrada je zdarma dostává z hobby marketů, přičemž týdně jich od nich odebere asi sto. Jedličky, borovičky a smrčky budou na jídelníčku některých obyvatel zoo po nadcházejících pět týdnů, řekla mluvčí zahrady Monika Brindzáková.
 

Dříve nosili stromky po vánočních svátcích do brněnské zoo lidé, kteří nechtěli, aby skončily ve spalovně. "Jenže s použitými stromky je potíž. Mohou v nich být zapomenuté háčky, které by po požití mohly zvířatům přivodit zdravotní problémy," uvedla mluvčí. Z tohoto důvodu se vedení zoo rozhodlo, že stromky od lidí již vybírat nebude. Naopak přijímá neprodané jehličnany z hobby marketů, u nichž je jisté, že v nich nebude zapomenutý háček či drobná ozdoba.

"Neprodaných stromků je nyní tolik, že jsme schopni využít jen malou část z nich," doplnila Brindzáková.

Přes pět set nepoužitých vánočních stromečků, jedlí a smrčků dostala na konci roku 2015 i pražská zoo. Na neobvyklé dobrotě si pochutnala řada kopytníků, například velbloudi nebo zubři. Tradičně však nejvíce chutnají slonům. Malá slonice Sita ve stromečkách objevila i zábavnou hračku. Přenášela je pomocí chobotu, házela s nimi do dálky a občas s nimi zahrála i fotbal, informovala Zoo Praha na svém webu.

Proti ničení lesů kácením vánočních stromků bojují už léta brněnští ochránci přírody. Vždy před svátky prodávají půlmetrové jedličky v květináčích. Zájemci si je mohou ozdobit, prožít u nich vánoční svátky a na jaře je pak mohou vysadit v brněnských příměstských lesích. Ročně takto ochránci prodají lidem zhruba tisíc jedliček.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist