https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-novem-zelandu-panuji-obavy-o-osud-nejvzacnejsich-tucnaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Novém Zélandu panují obavy o osud nejvzácnějších tučňáků

20.11.2015 06:20 | AUCKLAND (ČTK)
Tučňák žlutooký  žije v pobřežních oblastech na jihovýchodě Nového Zélandu, ale letošní hnízdní sezóna vypadá nevesele kvůli prudkému poklesu hnízdících párů.
Tučňák žlutooký žije v pobřežních oblastech na jihovýchodě Nového Zélandu, ale letošní hnízdní sezóna vypadá nevesele kvůli prudkému poklesu hnízdících párů.
Ochránci přírody na Novém Zélandu oznámili, že počet hnízd jednoho z nejohroženějších druhů tučňáků na světě klesl na nejnižší hodnotu za posledních 25 let. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.
 

Tučňák žlutooký žije v pobřežních oblastech na jihovýchodě Nového Zélandu, ale letošní hnízdní sezóna vypadá nevesele kvůli prudkému poklesu hnízdících párů. Zatím bylo zaznamenáno jen 160 párů, zatímco v roce 2012 jich bylo 491. Jejich počet se ještě může změnit, ale podle expertů není pravděpodobné, že by stoupl nad 190 hnízdících párů.

Tučňák žlutooký je jediný žijící druh z rodu Megadyptes. Druhý druh z tohoto rodu, Megadyptes waitaha, který byl objeven v listopadu 2008, vyhynul již někdy mezi lety 1300 až 1500 před naším letopočtem.

Obvykle je označován za nejvzácnějšího tučňáka na světě a jeho stavy neustále decimuje řada potíží. V posledních letech je postihly například opakované epidemie ptačího záškrtu, hladovění či útoky barakud. V roce 2013 sedmdesát kusů tohoto druhu tučňáka uhynulo za dosud nevysvětlených okolností, i když odborníci za nejpravděpodobnější označili nějaký druh otravy.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist