https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-obnovu-potoku-a-lesu-pujde-z-dotaci-eu-pres-700-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na obnovu potoků a lesů půjde z dotací EU přes 700 milionů korun

16.8.2016 11:45 | PRAHA (ČTK)
Projekty podporující zadržování vody v krajině mohou být z dotací zaplaceny zcela, peníze mohou plynout na budování rybích přechodů, vytváření a obnovu tůní, mokřadů, rybníků a lužních lesů nebo přírodě blízkých koryt vodních toků
Projekty podporující zadržování vody v krajině mohou být z dotací zaplaceny zcela, peníze mohou plynout na budování rybích přechodů, vytváření a obnovu tůní, mokřadů, rybníků a lužních lesů nebo přírodě blízkých koryt vodních toků
Na revitalizaci vodních ploch a toků, budování remízků a mezí nebo zlepšení stavu lesa je v evropských fondech pro zájemce z Česka připraveno 712,5 milionu korun. Žádosti o dotaci z Operačního programu Životní prostředí mohou firmy, samosprávy, obecně prospěšné společnosti, školy i církve podávat do 17. října.
 

Dvě výzvy k podávání žádostí otevřelo ministerstvo životního prostředí v pondělí prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. "Podporu mohou získat projekty zaměřené na realizaci a obnovu vodních prvků, na revitalizaci vodních toků, zakládání a obnovu mezí, remízků či starých sadů. Podpoříme i projekty, které povedou ke zlepšení stavu lesních porostů, zajištění migrační prostupnosti pro vodní i suchozemské živočichy a revitalizaci sídelní zeleně," uvedl náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

Projekty podporující zadržování vody v krajině mohou být z dotací zaplaceny zcela, peníze mohou plynout na budování rybích přechodů, vytváření a obnovu tůní, mokřadů, rybníků a lužních lesů nebo přírodě blízkých koryt vodních toků. Na zlepšení prostředí v obcích a městech mohou žadatelé dostat 60 procent výdajů. Ucházet o dotace se mohou s výsadbou či obnovou parků, zahrad, sadů, uličních stromořadí, lesoparků nebo remízků, případně obnovou zatravněných ploch.

Ministerstvo doporučuje plánované záměry konzultovat na regionálních pracovištích Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Žádosti se budou podávat elektronicky, takže zájemci potřebují elektronický podpis. Další možnosti získat dotace se chystají. "Na projekty zaměřené na zajištění příznivého stavu národně významných chráněných území a na posílení biodiverzity se na podzim chystáme otevřít další dvě výzvy," řekl ředitel agentury František Pelc.

Ministerstvo životního prostředí už na jaře vyzvalo k podávání žádostí o dotace na likvidaci ekologických zátěží, dlouhodobých havárií a míst, která jsou zasažena nebezpečnými chemikáliemi. Z evropských fondů je na to připraveno 600 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist