https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-odpadove-projekty-pujde-z-operacniho-programu-800-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na odpadové projekty půjde z operačního programu 800 milionů Kč

1.8.2017 10:00 | PRAHA (ČTK)
Novinkou v Operačním programu Životní prostředí 2014-2020 je energetické využití odpadů skrze pyrolýzu, zplyňování nebo třeba výrobu paliv z ostatních odpadů, podpora výstavby a modernizace zařízení na energetické využití ostatních odpadů nebo zařízení na tepelné zpracování odpadních kalů z čistíren odpadních vod, včetně využití fosforu. / ilustrační foto
Novinkou v Operačním programu Životní prostředí 2014-2020 je energetické využití odpadů skrze pyrolýzu, zplyňování nebo třeba výrobu paliv z ostatních odpadů, podpora výstavby a modernizace zařízení na energetické využití ostatních odpadů nebo zařízení na tepelné zpracování odpadních kalů z čistíren odpadních vod, včetně využití fosforu. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na dotace pro projekty zaměřené na odpadové hospodářství půjde z operačního programu dalších 800 milionů korun. Příjem žádostí potrvá od 1. září do 1. prosince letošního roku. Výzvu vyhlásilo ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová.
 

Finanční podporu získají projekty zaměřené na výstavbu a modernizaci zařízení pro sběr, třídění, svoz a separaci odpadu, například sběrné dvory nebo třídící linky. Nezanedbatelná částka půjde podle mluvčí i na výstavbu a modernizaci zařízení pro materiálové využití odpadů a bioplynové stanice.

"Podporou dalšího zpracovávání odpadů chceme efektivně snižovat množství odpadů, které končí na skládkách. V České republice se materiálově využívá jen třetina odpadu, což je málo," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle navrhované evropské legislativy bude přitom povinnost do roku 2025 recyklovat 60 procent komunálního odpadu, dodal.

Novinkou v Operačním programu Životní prostředí 2014-2020 je energetické využití odpadů skrze pyrolýzu, zplyňování nebo třeba výrobu paliv z ostatních odpadů, podpora výstavby a modernizace zařízení na energetické využití ostatních odpadů nebo zařízení na tepelné zpracování odpadních kalů z čistíren odpadních vod, včetně využití fosforu. Financována bude i výstavba a modernizace zařízení pro nakládání s nebezpečnými odpady, včetně zdravotnických odpadů za předpokladu, že nebudou skládkovány.

U typových projektů, u kterých činí výše dotace 25 nebo 30 procent způsobilých výdajů, budou moci úspěšní žadatelé kromě dotace využít i zvýhodněnou půjčku od Státního fondu životního prostředí ČR.

Na zvýšení podílu materiálového a energetického využití odpadů byly v současném OPŽP 2014-2020 vyhlášeny již tři výzvy. Státní fond životního prostředí ČR v nich obdržel 1369 žádostí s požadavkem na 4,74 miliardy korun a z toho schválil 915 projektů za 3,06 miliardy korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist