https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-opatreni-proti-suchu-slo-v-lonskem-roce-temer-27-miliard-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na opatření proti suchu šlo v loňském roce téměř 27 miliard korun

18.3.2024 00:41 | JABLONEC NAD NISOU (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | pxhere
Stát loni vydal 26,8 miliardy korun na opatření proti suchu. Koncepci ochrany před následky sucha v roce 2023 minulý týden projednala vláda na výjezdním zasedání v Libereckém kraji. Peníze využila například na pozemkové úpravy, zvýšení podílu organické hmoty v půdě, ale i na stavbu vodovodů a kanalizací. Vyplývá to z tiskové zprávy ministerstva zemědělství (MZe). V předchozích pěti letech bylo podle informací MZe na opatření proti suchu průměrně vynaloženo téměř 16 miliard korun.
 

Koncepce obsahuje 35 opatření a popisuje kroky, které zmírňují následky sucha a pomáhají prevenci před extrémními vlivy počasí. “Podporu poskytujeme například na zatravňování, šetrné způsoby hospodaření, pěstování plodin, které prospívají půdě a brání erozi, a na vyčleňování ochranných pásů podél vod,” řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Z téměř 27 miliard korun se necelá miliarda využila také na obnovení přirozených prvků v krajině a hospodaření se srážkovými vodami. Půl miliardy přispělo k výstavbě a obnově rybníků a malých vodních nádrží, čtvrt miliardy šlo na lesní opatření. Z částky se postavilo také 128 kilometrů vodovodů, pět úpraven vod, 167 kilometrů kanalizací a 59 čistíren odpadních vod. Na opatření, které v době sucha přivede vodu z míst, kde je jí dostatek, šlo 1,64 miliardy korun.

MZe se na opatření podílelo částkou 20,4 miliardy korun. Přispělo také ministerstvo životního prostředí (MŽP) téměř pěti miliardami korun a ministerstvo průmyslu a obchodu 1,5 miliardy korun. Z evropských zdrojů šlo téměř 70 procent peněz, 17 procent pak ze státního rozpočtu. V období mezi lety 2017 až 2021 průměrně každoročně vynaložilo MZe 13,2 miliardy korun na opatření proti suchu a MŽP přispělo průměrně částkou 2,7 miliardy korun.

Rok 2023 byl podle zprávy MZe nejteplejší v historii Evropy a nedostatek vody postihl mnoho států. V ČR byl nepatrně nadprůměrný úhrn srážek, proto dopady sucha na Česko nebyly extrémní. Hladiny podzemních vod v létě klesly, oproti letům 2014 až 2021 ale nezpůsobily problémy v zásobování pitnou vodou. Také průtoky ve vodních tocích v mnoha lokalitách poklesly pod úroveň dlouhodobých průměrů v letních měsících. Díky dostatečnému naplnění přehradních nádrží nicméně nebylo nutné omezovat odběry vody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist