https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-palave-se-sesli-dobrovolnici-opet-vytrhavali-boryt-barvirsky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Pálavě se sešli dobrovolníci, opět vytrhávali boryt barvířský

1.5.2022 00:09 | PAVLOV (ČTK)
Tato zplanělá rostlina, která se používala pro barvení tkanin, se rozšířila na 23 hektarech, kde postupně vytlačila cennou stepní flóru.
Tato zplanělá rostlina, která se používala pro barvení tkanin, se rozšířila na 23 hektarech, kde postupně vytlačila cennou stepní flóru.
V Chráněné krajinné oblasti Pálava se v sobotu na svahu Děvína sešlo kolem 50 dobrovolníků, kteří vytrhávali boryt barvířský, rostlinu po rostlině. Tato zplanělá rostlina, která se používala pro barvení tkanin, se rozšířila na 23 hektarech, kde postupně vytlačila cennou stepní flóru. Ochránci přírody v lokalitě už několik let pořádají na jaře dobrovolnickou akci, při níž se vytrhávají rostliny. Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Pálava dnes ČTK řekl, že letos poprvé jsou vidět výsledky předchozích dobrovolnických akcí a rostlin borytu výrazně ubylo. Naopak se vracejí rostliny, které jsou tam původní.
 

Poprvé se borytobraní konalo v roce 2016, tehdy přišlo 25 dobrovolníků. Každý rok jich přibývalo, ovšem kvůli covidové pandemii v posledních dvou letech se akce konala jen v omezeném rozsahu. Až letos se mohla zase konat naplno. "A vzhledem k tomu, že borytu výrazně ubylo, tak už asi nebude potřeba tolik dobrovolníků v dalších letech, ale bude stačit, když několik lidí bude systematicky procházet území a jednotlivé rostliny vytrhávat. Už to bude v uvozovkách houbaření. Letos ubylo jak jednoletých, tak dvouletých rostlin," řekl Kmet.

Zplanělý boryt vytlačoval především na bezlesých jihovýchodních svazích například šalvěj etiopskou, pálavský klenot kosatec písečný nebo ozdobné kontinentální trávy kavyly. Některá místa vypadala jak řepková pole. Boryt je totiž podobná, žlutě zbarvená rostlina a jeho hustota byla na některých místech obrovská. Zbavit se borytu přitom není jednoduché, je třeba rostlinu po rostlině vytrhat. "Důležité je trhat boryt během květu, aby se nestihl vysemenit. Protože semena jsou schopna vyklíčit i po několika letech, musíme akci opakovat každoročně, než se nám podaří boryt z Děvína vymýtit úplně. Bez pomoci nadšených dobrovolníků bychom to nezvládli," uvedl Kmet.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist