https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-papui-nove-guineji-vybuchla-sopka-oblak-popela-dosahl-vysky-az-15-kilometru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Papui-Nové Guineji vybuchla sopka, oblak popela dosáhl výšky až 15 kilometrů

20.11.2023 12:33 | PORT MORESBY (ČTK)
Vulkán Ulawun se nachází na ostrově Nová Británie, který je součástí státu Papua-Nová Guinea. V roce 2019 vyhnal výbuch této sopky z domovů více než 10 000 lidí.
Vulkán Ulawun se nachází na ostrově Nová Británie, který je součástí státu Papua-Nová Guinea. V roce 2019 vyhnal výbuch této sopky z domovů více než 10 000 lidí.
Foto | NASA Johnson / Flickr
Tichomořským ostrovním státem Papua-Nová Guinea dnes otřásla mohutná erupce sopky Ulawun, která vyslala oblak vulkanického kouře a popela do výšky až 15 000 metrů. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na japonský meteorologický ústav. Japonsko prověřuje, zda na jeho ostrovech nehrozí cunami.
 

Sopka vybuchla kolem 15:30 japonského času (7:30 SEČ), sdělili japonští meteorologové. Podle nich by případné cunami mohlo dospět až k řetězci ostrovů Izu nedaleko Tokia a k japonským Boninským ostrovům, známým také jako souostroví Ogasawara. Jejich obyvatelé byli proto vyzváni, aby sledovali nejnovější informace.

Vulkán Ulawun se nachází na ostrově Nová Británie, který je součástí státu Papua-Nová Guinea. V roce 2019 vyhnal výbuch této sopky z domovů více než 10 000 lidí. Oblak vulkanického popela, který tehdy vystoupal až do výšky 18 kilometrů, si vynutil rušení domácích letů a poškodil také úrodu i studně s pitnou vodou. Erupce sopky byly zaznamenány i v loňském roce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist