https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-plazi-v-indonesii-uhynulo-pres-40-kulohlavcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na pláži v Indonésii uhynulo přes 40 kulohlavců

19.2.2021 17:19 | JAKARTA (ČTK)
Podle AFP uvízla skupina v oblasti, která je pro mořské savce nebezpečná. Mohou je tam uvěznit útesy a riziko pro ně představují i zapomenuté plovoucí rybářské sítě nebo plastový odpad. Ilustrační foto
Podle AFP uvízla skupina v oblasti, která je pro mořské savce nebezpečná. Mohou je tam uvěznit útesy a riziko pro ně představují i zapomenuté plovoucí rybářské sítě nebo plastový odpad. Ilustrační foto
Na pláži indonéského ostrova Madura uhynulo 46 kulohlavců. Zpět do moře se podařilo z celé skupiny vrátit jenom tři živá zvířata. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AFP.
 

Kytovci se na pobřeží Madury, která leží severně od Jávy, začali objevovat ve čtvrtek. Na pláž se seběhl dav lidí a začaly záchranné práce. Dobrovolníci se snažili kulohlavce dostat do vody s pomocí plachet i holýma rukama.

Přišli také zvědavci, aby si zvířata vyfotografovali, někteří je hladili nebo polévali vodou. Guvernér provincie Východní Jáva Khofifah Indar Parawansa řekl, že tři přeživší zvířata byla do moře vypuštěna společně, protože kulohlavci jsou zvyklí žít ve velkých skupinách.

Z těl uhynulých byly odebrány vzorky, aby se zjistila příčina jejich smrti. Za odlivu pak byla těla, která měřila tři až pět metrů, zakopána na pláži do písku.

Podle AFP uvízla skupina v oblasti, která je pro mořské savce nebezpečná. Mohou je tam uvěznit útesy a riziko pro ně představují i zapomenuté plovoucí rybářské sítě nebo plastový odpad. V Indonésii našli v roce 2018 uhynulou velrybu, která měla v těle 100 plastových pohárků a 25 igelitových sáčků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist