https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-plazich-na-mallorce-zpusobil-o-vikendu-paniku-zralok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na plážích na Mallorce způsobil o víkendu paniku žralok

26.6.2017 06:25 | PALMA DE MALLORCA (ČTK)
Žralok modrý (též modravý), který dorůstá délky až čtyř metrů, žije v mořích a oceánech v tropickém a mírném pásu. Aktivní je hlavně v noci, kdy loví zejména ryby žijící v hejnech. Jeho výskyt v takové blízkosti břehu u Mallorky je spíše vzácností. / ilustrační foto
Žralok modrý (též modravý), který dorůstá délky až čtyř metrů, žije v mořích a oceánech v tropickém a mírném pásu. Aktivní je hlavně v noci, kdy loví zejména ryby žijící v hejnech. Jeho výskyt v takové blízkosti břehu u Mallorky je spíše vzácností. / ilustrační foto
Foto | Shane Anderson / Wikimedia Commons
Paniku na španělském ostrově Mallorca způsobil o víkendu žralok modrý, který připlul velmi blízko k několika plážím plných turistů. Podle španělského listu El Mundo bylo kvůli němu uzavřeno několik pláží, než byl v neděli odpoledne zaměstnanci obřího akvária z města Palma de Mallorca utracen.
 

Žralok vyděsil stovky lidí koupajících se na plážích na jihozápadě ostrova Mallorca, mimo jiné v místech Illetes, Cala Nova či Cala Major v zátoce Bahía de Palma. Poté, co se přiblížil jen několik metrů ke břehu, kde se koupali lidé včetně malých dětí, vypukla na pláži panika. Lidé křičeli a utíkali z vody. Žralok ale poté opět klidně oplul na volné moře.

Místní úřady nařídily uzavření několika pláží, zatímco se pobřežní hlídka spolu s odborníky z místního akvacentra vydala žraloka hledat. Podle svědků byl totiž evidentně dezorientovaný. Nakonec se zjistilo, že byl zraněn na hlavě a zřejmě umíral.

"S podezřením na velmi špatný stav zvířete, se tým odborníků rozhodl ho utratit," napsal v neděli list El Mundo. Podle deníku bylo zvířeti nejprve podáno sedativum a pak mu byla provedena "eutanazie s cílem minimalizovat jeho bolest a stres", aby mu byla zajištěna "důstojná smrt".

Žralok modrý (též modravý), který dorůstá délky až čtyř metrů, žije v mořích a oceánech v tropickém a mírném pásu. Aktivní je hlavně v noci, kdy loví zejména ryby žijící v hejnech. Jeho výskyt v takové blízkosti břehu u Mallorky je spíše vzácností.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist