https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-plose-po-tezbe-uhli-u-mostu-by-se-mohlo-past-az-100-krav
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na ploše po těžbě uhlí u Mostu by se mohlo pást až 100 krav

10.4.2018 05:35 | MOST (ČTK)
Stavy skotu v kraji byly loni v mezikrajovém srovnání druhé nejnižší po Karlovarském kraji. Na celkových stavech skotu České republiky se Ústecký kraj podílel zhruba třemi procenty. / Ilustrační foto
Stavy skotu v kraji byly loni v mezikrajovém srovnání druhé nejnižší po Karlovarském kraji. Na celkových stavech skotu České republiky se Ústecký kraj podílel zhruba třemi procenty. / Ilustrační foto
Na rekultivovaných plochách na vnitřní výsypce lomu Vršany na Mostecku se pase jedenáct telat, celkem je ve stádu 40 krav. Do budoucna by se na místě po těžbě uhlí mohlo pást až 100 kusů dobytka společnosti Rekultivace. Řekla to Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí skupiny Seven Energy, do které firma Rekultivace patří. Chov krav ani dalšího skotu není v Ústeckém kraji rozšířen, v mezikrajovém srovnání je počet kusů chovaného skotu druhý nejnižší po Karlovarském kraji.
 

Loni čítalo stádo krav na výsypce čtyřicet kusů. K němu se připojil býk a podle posledních veterinárních vyšetření byly všechny krávy až na dvě výjimky březí. Letos by měl býk, pojmenovaný Bohoušek, dostat posilu, takže by se stádo do budoucna mohlo rozrůst až na 100 kusů. "Nákup dalších krav již neplánujeme. V současné době máme odděleně ustájených pět jaloviček, což je základ pro budoucí rozvoj stáda," uvedl Tomáš Šolar, ředitel společnosti Rekultivace.

Společnost Rekultivace pořídila první dvacítku krav plemena masný simentál na sklonku roku 2016. Vybrané plemeno je charakteristické svou přizpůsobivostí a nenáročností. Krávy se prakticky celý rok pasou na rekultivovaných plochách, pouze na zimu je pro ně přímo na pastvině připraven přístřešek, kde najdou útočiště při nepříznivém počasí. Spásají zhruba padesátihektarovou zatravněnou plochu vnitřní výsypky lomu Vršany, která je zabezpečena ohradníky, aby se skot nedostal do bezprostřední blízkosti těžebních strojů.

V Ústeckém kraji převažuje dlouhodobě rostlinná výroba nad živočišnou. Podle stavu ke konci roku 2017 se počet kusů chovaného skotu v Ústeckém kraji zvýšil. Ústečtí zemědělci chovali podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) celkem 43.002 kusů skotu, v porovnání s rokem 2016 stavy vzrostly o zhruba osm procent. Z celkového počtu bylo v kraji chováno 16.899 krav.

Stavy skotu v kraji byly loni v mezikrajovém srovnání druhé nejnižší po Karlovarském kraji. Na celkových stavech skotu České republiky se Ústecký kraj podílel zhruba třemi procenty.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist