https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-plzensko-se-vratili-prvni-capi-neleteli-ale-z-afriky-ale-zrejme-z-nemecka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Plzeňsko se vrátili první čápi, neletěli ale z Afriky, ale zřejmě z Německa

17.2.2024 19:11 | PLZEŇ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Návrat prvních čápů bílých po zimě hlásili tento týden lidé na některých místech v Plzeňském kraji. Čáp se objevil na hnízdě na komíně ve Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku, čápa pozorovali lidé také na hnízdě v Mirošově na Rokycansku. Nejsou to ale ptáci, kteří se vrátili z tradičního zimoviště v Africe, ale nejspíš trávili zimu ve Španělsku nebo v ptačích parcích v Německu. Na návrat afrických čápů si ještě počkáme, řekl ČTK vedoucí plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň. V kraji je také několik čápů, kteří v posledních letech ani na zimu neodlétají a zůstávají tu celoročně.
 

"Tradičně jako první se nám objevili čápi v Mirošově a ve Spáleném Poříčí, mám trochu podezření, že z Mirošova létá do Poříčí a nemůže se rozhodnout, kde bude. Ale nevím to přesně, neviděl jsem ho," řekl Makoň. Už několik let podle něj tráví zimu v Česku také dva čápi bílí v okolí Dobřan na jižním Plzeňsku, letos se rozhodl zůstat také čáp v Kdyni na Domažlicku. "Když přiletěl čáp do Mirošova, brzo se objeví také v Chebu, kam vždy přilétá brzo, ale také ne z Afriky," řekl Makoň.

Čápi bílí létají na zimoviště v Keni, Tanzanii, Senegalu i v Egyptě západní nebo východní cestou - východní vede přes Turecko, západní přes Francii, Španělsko a Gibraltar. Západní Čechy jsou na rozhraní těchto tras, řada místních čápů ale do Afriky ani nedoletí. "Zimu tráví v Německu, kde je přikrmují lidé, což není úplně ideální, nebo se přiživují na skládkách ve Španělsku," řekl Makoň. Z Afriky se do Čech vracejí na přelomu března a dubna.

Před jarním návratem čápů mají ochránci plné ruce práce s úpravami jejich hnízd. Čápi totiž každý rok hnízdo přistavují, až dosáhne i víc než metrové výšky, horního průměru kolem dvou metrů a hmotnosti několika set kilogramů. Zatěžují konstrukce a může hrozit, že by se v létě hnízdo s mláďaty zřítilo. Ochránci přírody proto velká hnízda snižují, připravují hnízdní podložky nebo stěhují hnízda na stabilnější konstrukce. Letos například na západě Čech opravili hnízdo v Chebu, dodělávají podložku v Chodové Plané, hnízdo v Bochově u Karlových Varů a čeká je ještě úprava hnízda v Poběžovicích. "Rekonstrukci čapích hnízd se věnujeme od roku 1994. Od té doby jsme udělali minimálně přes 300 hnízd - rekonstrukcí, úprav, snižování či přesunů. Děláme to po celé republice, dnes už spíš předáváme zkušenosti ostatním kolegům," uvedl Makoň.

V západních Čechách plzeňští ochránci přírody obhospodařují kolem stovky hnízd a hnízdních lokalit čápů bílých, ne všechny jsou obsazené. V minulosti čápi hnízdili na solitérních stromech, například na dubech uprostřed louky nebo mokřadu. "Ale od té doby, co využívají lidských staveb nebo konstrukcí, je třeba se o hnízda starat, udržovat je a snižovat," dodal Makoň. V ČR ví pouze o jednom hnízdě v Lednici na jižní Moravě, kde čápi bílí ještě hnízdí na stromě, ostatní jejich hnízda jsou na lidských stavbách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist