https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-plzensku-chystaji-integrovany-system-dopravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Plzeňsku chystají integrovaný systém dopravy

25.4.2001 12:56 | PLZEŇ (ČIA)
Plzeňsko bude po Praze a Ostravsku třetím regionem, který zavede integrovaný systém dopravy. Principem nového systému je možnost cestujících používat jednoho dokladu ve více druzích dopravních prostředků. Lidé na Plzeňsku tak budou moci jezdit na měsíční jízdenku městskou hromadnou dopravou, vlakem a autobusem, a to včetně spojů provozovaných soukromými dopravci. Organizátoři si slibují, že tak ubude individuálních cest vlastními automobily.
 

"Asi čtyři desítky obcí v okresech Plzeň-sever, Plzeň-jih a Rokycany budou rozděleny do dvou zón. Obyvatelé Plzně a obcí, které v současnosti spadají pod městskou hromadnou dopravu a přispívají na ní, by podle předběžných propočtů měli za měsíční jízdenku platit asi 270 korun. Lidé ze vzdálenosti asi do 20 kilometrů od centra Plzně by platili měsíčně o 40 korun více," vysvětlil náměstek plzeňského primátora Petr Otásek.

Další výhodou pro cestující má být možnost výběru dopravního prostředku, aniž by bylo třeba kupovat novou jízdenku. Přijaté opatření má systém dopravy udělat pružnějším a částečně i efektivnějším. Cestující totiž bude moci při cestě do zaměstnání využít třeba vlak, ale vracet se může ve výhodnějším čase odjíždějícím autobusem.

Systém pravděpodobně začne fungovat už od začátku příštího roku. Zpočátku na něm ale budou platit jen časové jízdenky nejméně na měsíční období. Denní integrované jízdné umožní až zavedení elektronického odbavovacího systému. Jeho nákup a zavedení je prozatím otázkou finančních prostředků. Finančně se na integraci dopravy mají asi z poloviny podílet Plzeň s obcemi a stát, eventuálně krajský úřad, zbytek by cestující hradili formou jízdného. Plzeň dosud na projektování systému a jeho postupné zavádění vynaložila v minulých létech 7,4 milionu korun. Tutéž sumu má připravenu i na letošní rok.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist