https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-podzim-se-v-cesku-zacne-sazet-deset-milionu-stromu-jako-ochrana-proti-zmenam-klimatu?fbclid=IwAR2zMhXOpli8yFKMPvI09BnSRqn-HwDSdDg4n-igCWDk7_vctoCIJnaDsLM
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na podzim se v Česku začne sázet deset milionů stromů jako ochrana proti změnám klimatu

2.4.2019 13:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Do české krajiny a měst by se mělo vysázet deset milionů stromů. Ilustrační snímek.
Do české krajiny a měst by se mělo vysázet deset milionů stromů. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Nadace Partnerství
Do české krajiny a měst by se mělo vysázet deset milionů stromů. Ty by měly pomoci zmírnit dopady stále intenzivnějšího sucha, půdní eroze, ztráty povrchových i podzemních vod nebo přehřívání měst. V plánu to má ministerstvo životního prostředí spolu s Nadací Partnerství a dalšími třemi desítkami organizací.
 

„Stojíme před možná největší výzvou v dějinách lidstva. Naším úkolem je připravit krajinu na změnu klimatu a vše, co s tím souvisí. A strom patří k těm nejúčinnějším nástrojům, které mají lidé k dispozici,” vysvětluje ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata důvody vzniku iniciativy. Ta má za cíl spojit města, veřejný i firemní sektor, spolky i vlastníky půdy.

„Výsadba stromů a zeleně ve městech i ve volné krajině je velmi účinným nástrojem, jak zadržovat vodu tam, kde ji potřebujeme. Vedle toho ale umí ochlazovat naše města nebo zlepšovat kvalitu ovzduší, stejně jako pomáhají zpomalovat erozi půdy díky tomu, jak člení bloky orné půdy na menší celky," podotýká ministr životního prostředí Richard Brabec. "Zkrátka stromy jsou jedním z hlavních léků na nemocnou krajinu, která potřebuje pomoct.”

Iniciativa se rozběhne na podzim letošního roku a navazuje na loňskou kampaň Stromy svobody 1918–2018, která proběhla jako součást oslav výročí republiky. Hlavním cílem je podpora a propojení aktivních lidí a organizací, které výsadby stromů provádějí nebo je financují.

„Na webových stránkách iniciativy bude moci každý člověk zaregistrovat svou vlastní výsadbu. Bude to v podstatě jeho individuální příspěvek ke zvládání klimatické výzvy. Zároveň zde najde nejlepší praxi s výsadbou i péčí o stromy a také možnosti, jak a kde na výsadbu stromů sehnat finance,” uzavírá ředitel Kundrata s tím, že právě zapojení ministerstva, Státního fondu životního prostředí ČR i soukromých a firemních dárců bude pro úspěch iniciativy klíčové.

Mezi účastníky úterního jednání nechyběli například zástupci odborných platforem arboristů, měst a obcí a jejich svazu, Státního fondu životního prostředí ČR, Státního pozemkového úřadu, Agentury ochrany přírody a krajiny, Mendelovy univerzity nebo řady ekologických nevládních organizací. Shodli se na tom, že cíl vysadit jeden strom za každého obyvatele Česka je reálný.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MV

Martina Vránová

3.4.2019 11:49
Bohulibá iniciativa.
Pokud se ovšem budou vysazovat STROMY, a ne "bonsaje", jaké se teď vysazují všude po městech. Tyto maximálně 4 - 5ti metrové tyčky s malinkou korunkou nedají mnoho stínu ani odparu vody, tedy přesně toho, co se od výsadby stromů očekává. Navíc se mezi vysokými budovami doslova ztrácejí. Ale i tak je to dobrý záměr, jen výsledný efekt se zbytečně umenšuje.
Odpovědět
František Pláteník

František Pláteník

3.4.2019 16:08
to je dost že ministr na to došel lesy to je potřeba vysazovat ty přitahují vodu a zadržují v půdě a do dávat do půdy organickou hmotu která by se měla přidávat ke každému stromku aby udržela zálivku a do začátku dala stromkům lepší start do života a taky by se mělo o ty stromky starat a ne je nechat na pospas přírodě ta to potřebuje trochu ji pomoci
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

4.4.2019 13:02 Reaguje na František Pláteník
No, nevím kolik jste zasadil stromků, já několik desítek a pozitivně vím, že ten váš lepší start do života se projevuje tím, že jak má stromek rozšiřovat svůj kořenový systém mimo vyhloubenou sázecí jámu, tak se zastaví v růstu na několik let a pokud se to spojí s vyšším suchem v této době, tak možná tento nepříznivý stav nepřežije. Dle vašeho návodu první dva roky roste, radost pohledět, ale pak se zpomalí v růstu a výsledně v horizontu deseti let je tato praxe nepříznivá pro jeho růst.
Odpovědět
František Pláteník

František Pláteník

6.4.2019 08:31 Reaguje na Vladimír Hošek
pane já jsem zasadil mnoho stromu a vím jak se o ně starat a na podzim jsem vysadil zase stromky a ted jsem jim dal velkou zálivku aby neseschli jeden odejde a dva vysadím tím jse známí celému okolí
Odpovědět
JN

Jiří Nevřivý

4.4.2019 16:25
Srdce mi krvácí, když vidím jak každý den ve Zlíně mizí další 50-ti leté a starší stromy. A není to jen Zlín. Tyto zásahy jsou nenahraditelné. Tady by měla především směřovat iniciativa ministra životního prostředí. Jinak je výsadba "malých nových stromků" jen politický populismus.
Odpovědět
DR

Dagmar Ryšavá

31.7.2019 18:15 Reaguje na Jiří Nevřivý
Přesně tak. Bohužel jsme to zase my, Češi, kteří věci nedotáhnou do logického konce (úmyslně?). Ve městech se stále kácí vzrostlé stromy, desítky let staré. Průměrně inteligentní člověk by jaksi k bohulibému cíli sázet stromy připojil ještě efektivní ochranu těch stávajících. Jinak to totiž nemá smysl. A pak taky prosím někdo řekněte těm, co budou sázet, že je třeba nově vysazené stromy občas zalít. Jinak je to taky na bačkoru. Hezký den.
Odpovědět
Po

Popka

4.4.2019 22:57
Krasna myslenka, ale zajimalo by mne, jestli potom vubec nekdo o vysazene stromy zakopne...
Aby strom opet dobre vegetil v novem prostredi, vyzaduje peci minimalne 5 let...
🙄
Pokacejme stare, a vysadme nove, nejlepe bonsajovite...
😡
Vzdyt ty stare uz jsou stejne nevzhledne, prohnite, a vubec, ohrozuji lidi svym rustem!
😝
Kdyby se spis ministerstvo zajimalo o ty stavajici, velke zubozene stromy a podporilo je v jejich zdravi...tak, aby se z nich mohli take tesit nasi vnuci...
Proc kdekoli v krajine ubyva stale vice starych, vzrostlych stromu?
Nejde jen o politiku dreva ci kurovce...ale o nasi snahu, divat se okolo a jakkoli podporit to, co je prozatim zive a krasne...
Nasi predci jsou toho dukazem... Jen my uz v jejich slepejich moc nekracime...
😘
Ale kazdopadne projektu fandim.
Jen prosim, ty bonsaje uz neeeee!
Odpovědět
VJ

Věra Jedličková

5.4.2019 00:51
Úžasná iniciativa.
Jen doufám, že se v budoucnosti k těmto stromům nebudou lidé chovat tak, jako se to děje v obci Krajková. Naprostý vandalismus - v srpnu 2018 bylo bez povolení vykáceno cca 70 vzrostlých stromů a keřů v zapojeném porostu na ploše 780 m2. Zdůrazňuji - bez povolení - takto si starosta obce vykládá starost o životní prostředí, platné vyhlášky mu nic neříkají a bohužel příslušný OŽP Sokolov celou "akci" přikryl - sice s konstatováním, že došlo k újmě na ŽP a ekologické škodě, ale nevyvodil z tohoto případu žádné závěry - např. nařízení nápravného opatření nebo finanční postih. Čekám ještě vyjádření ČIŽP - chci věřit, že tento orgán se k problému postaví čelem. Pro ilustraci foto.
IMG_20180815_131248.jpg
IMG_20180815_131347.jpg
IMG_20180815_130720.jpg
Odpovědět
javor 567

javor 567

5.4.2019 11:20 Reaguje na Věra Jedličková
strašný, ale v dnešní době normální!!!
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.4.2019 07:09 Reaguje na Věra Jedličková
Před několika lety se tu v diskusi ozval pán, kterému soudruzi ekologové z magistrátu zakázali skácet prohnilý strom, ohrožující dům souseda. Ten pak skutečně sousedovi na dům spadl a způsobil mu statisícovou škodu, kterou musel platit on, a ne úředníci z magistrátu.

Krásný příklad toho, jak nám ekologové zavádějí novou totalitu, pro niž je právě charakteristické, že někdo za něco odpovídá, ale nemůže o tom rozhodovat.
Pokud by takové škody platili (ale ze svého, ne z obecní kasy) odpovědní úředníci, pak by asi do značné míry polevil tlak na "skácet co se dá, než nám to někdo zakáže", případně než to přeroste do parametrů, kdy už o tom majitel nesmí rozhodovat..
Odpovědět
SM

Stanislav Miler

5.4.2019 07:58
Výborná přednáška Jana Pokorného o roli stromů v ochraně klimatu "Na suché pole neprší aneb plýtvají stromy vodou?" http://www.akademiesobestacnosti.cz/videoplay/na-suche-pole-neprsi-aneb-plytvaji-stromy-vodou
Odpovědět
NF

Natálie Frycová

5.4.2019 08:17
Jaké stromy se budou vysazovat?
Vynechají se prosím smrky, které nejsou uzpůsobené pro naše české podmínky?
Odpovědět
ČM

Čech M.

6.4.2019 00:13
U nás na jihu šli starostové vlastní cestou a rozhodli se postupně odstranit všechny stromy z obcí. Zjistili, že to nic nestojí a je ihned vidět kus práce.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

6.4.2019 06:09
Pokud bereme, že na hektar lesa je lehce nadsazeně 10 tis sazenic, je v článku napsáno, že se bude sázet 10 km2 lesa.
Pokud lesníci dosázejí, co vykáceli kvůli kůrovci, bude to mnohokrát více.
Bez diskuse.
Odpovědět

Jaroslav Štreit

6.4.2019 23:08
Budu sadit les, 3000 stromů... to se taky dá zaregistrovat? :D
Odpovědět
MV

Martina Vránová

6.4.2019 23:27
Paní Frycová, bohužel, budou se sázet bonsaje. A to nejen ve městech, tam se už nic jiného nesází, ale i v v příměstské volné krajině, i na vesnici. Budou se tam sázet cizokrajné stromy, které zdobí městské parky, ale do volné krajiny se nehodí. Takový platan javorolistý na louce u řeky je jak pěst na oko. Ten sice umí narůst hodně, ale u nás ho dali taky v bonsajovité formě. A do smíšených lesů také dají cizí druhy, před kterými už teď odborníci varují. Které bujně rostou a postupně vytlačují původní druky. Nemluvě o tom, jak nepůvodní dřeviny v lese změní půdní mikrobiom, potažmo vše ostatní. Mě ve všech ohlasech akorát potěšilo, kolik lidí to vidí stejně jako já....
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.4.2019 07:13 Reaguje na Martina Vránová
Větší problém jsou producenti fytotoxinů, kteří vyhubí kolem sebe všechny stromy, jako třeba akát. Jinak si uvědomte, že i to, co považujete za domácí druhy, jsou druhy, které sem invadovaly po skončení doby ledové. Takže struktura druhů se měnila, mění a měnit bude, s tím se nic moc nenadělá.
Odpovědět
MP

Miloš Petráček

10.4.2019 19:24
Stromy? Ty to nevytrhnou... Takhle se to má dělat...
https://www.facebook.com/lubor.krizek/media_set?set=a.1387960137906114&type=3
Odpovědět
Natálie Tothová

Natálie Tothová

28.4.2019 15:42
To je velmi dobrá zpráva a rádi se připojíme s výsadbou několik stovek stromů na Moravě.
Odpovědět
Darek Brňák Ostravský

Darek Brňák Ostravský

3.5.2019 16:32
V Ostravě jsem se na různých místech snažil vysazovat cca metrové stromy s tyčí, ale vždy je někdo zničil. Bylo by fajn, kdyby v každém městě lidé věděli, kam můžou stromky, které nepotřebují, vysadit.

Kolikrát jsem viděl, jak v Ostravě na různých místech vznikly samy o sobě zajímavé lesíky, stačilo by je trochu prořezat a byl by z toho les. Rostly tam kolikrát zajímavé stromy včetně vlašských ořechů, jasanů, javorů, jabloní, moruší aj. Ale pak se tam dělá nějaká úprava terénu, stromy se vykácejí a pak se tam třeba za drahé peníze vysazují ty nesmyslné "bonsaje". Ten náš stát i samosprávy fungují podivně.
Odpovědět
MR

Michael Rada

2.8.2019 12:15
Závody? https://medium.com/@michael.rada/tree-planting-challenge-d68e940578d3
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist