https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-podzimni-vysadbu-stromu-je-pripraveno-150-tisic-lide-v-hlasovani-mohou-urcit-jake-projekty-zvitezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na podzimní výsadbu stromů je připraveno 150 tisíc korun. Lidé v hlasování mohou určit, jaké projekty zvítězí

4.8.2018 01:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Během podzimu 2017 pak vysadilo 418 dobrovolníků 351 stromů a 13 keřů. / Snímek z výsadby stromů
Během podzimu 2017 pak vysadilo 418 dobrovolníků 351 stromů a 13 keřů. / Snímek z výsadby stromů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Nadace Partnerství
Do 20. srpna mohou lidé v internetovém hlasování Stromy místo letáků hlasovat, kde budou vysazeny nové stromy. Ty budou vysazeny díky společnosti MAKRO Cash & Carry ČR, která devátým rokem věnuje Nadaci Partnerství dvacet korun za každého zákazníka, který se zaregistruje k odběru elektronických letáků. Díky tomu Nadace rozdělí 150 tisíc korun mezi projekty s největší podporou veřejnosti. O finance na podzimní výsadby letos soutěží dvanáct projektů. Hlasování probíhá na webu společnosti MAKRO.
 

O podporu se uchází dvanáct projektů ze sedmi krajů. Místní komunity plánují vysadit přes pět set stromů. Výše jednotlivých grantů se pohybuje od 16 do 30 tisíc korun. „Snažíme se podporovat především tradiční druhy stromů a ovocné odrůdy, které do naší krajiny přirozeně patří a navracejí jí původní ráz,“ vysvětluje princip hlasování Radim Cenek z Nadace Partnerství. „Tento rok tak mohou lidé vybírat z několika plánů na obnovu historických sadů nebo projektů na výsadbu nových ovocných dřevin. Nové stromy mají vyrůst podél rušných cest, cyklostezek nebo na školních zahradách,“ dodává Cenek. Podmínkou pro financování je péče o vysazené dřeviny následujících pět let.

Výsadba nových stromů.
Výsadba nových stromů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Nadace Partnerství

„Našim cílem je motivovat zákazníky k tomu, aby přešli na elektronické letáky, a tím snížit spotřebu papíru a zbytečného odpadu," vysvětluje Romana Nýdrle z MAKRO Cash & Carry ČR. "Ruku v ruce s tím jde spolupráce s Nadací Partnerství. Od roku 2009 každý podzim podporujeme výsadby stromů do krajiny a v malých obcích.“

Celkově už takto místní vysadili bezmála tři tisíce stromů a keřů a do sázení se zapojilo přes tři tisíce šest set dobrovolníků. Vloni Nadace Partnerství rozdělila peníze mezi pět výsadeb, do hlasování se zapojilo přes dva a půl tisíce lidí. Během podzimu 2017 pak vysadilo 418 dobrovolníků 351 stromů a 13 keřů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist