https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-ponicene-cernosinsko-smeruji-prvni-dary
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na poničené Černošínsko směřují první dary

28.5.2001 15:24 | ČERNOŠÍN (ČIA)
První desetitisíce korun začínají proudit na konto veřejné sbírky na odstranění škod způsobených přírodní katastrofou, která postihla Černošínsko na Tachovsku před třemi týdny. Zatím nejnadějnější pro poničenou obec s jejími osadami Ostrovce a Lažany je solidarita měst a obcí regionu.
 

Jako první schválilo finanční pomoc město Stříbro. "Budeme hradit faktury za práce na odstraňování škod do výše 50 tisíc korun," uvedl starosta Stříbra Petr Bursík. Planá stejnou sumu posílá přímo na účet sbírky. "Prohlédl jsem si postižené oblasti. Škody jsou opravdu vysoké, pomoc je třeba," uvedl plánský starosta Karel Vrzala. Radní okresního města Tachova jednají o sumě dvojnásobné. O částce 20 až 30 tisíc budou v tomto týdnu rozhodovat v Boru. Jeho starosta se nechal slyšet, že město pomáhalo už zaplavené Moravě a nemůže nyní zůstat stranou. Stranou solidárních snah nezůstávají ani menší nebo zcela malé obce jako jsou Chodová Planá, Tisová, Cebiv, Lestkov, Kladruby a další. Pomocnou ruku přislíbil také plzeňský hejtman Petr Zimmermann. Jeho úřad sice pro podobné případy finance nemá, ale slíbil hledat možnosti nepřímé podpory a menší částku údajně může použít z finanční rezervy.

Černošínsko postihlo všezničující krupobití a povodeň 4. května. Obec jen na svém majetku odhaduje škody na sedm milionů korun. Její představitelé se při vyhlašování sbírky zavázali získané finance použít výhradně k odstranění následků přírodní katastrofy. Tedy na opravy zničených komunikací, mostků a veřejných prostranství a na zajištění protržené hráze rybníka.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist