https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-potize-s-kamiony-lze-upozornit-v-soutezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na potíže s kamiony lze upozornit v soutěži

14.7.2009 08:39 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dopravní federace pořádá soutěž - To je on – kamion. Podle organizátorů má soutěž upozornit na neutěšený stav na českých silnicích a přispět tak k aktivitám požadujícím zásadní vylepšení mýtného systému a zlepšení kvality života v obcích. Silniční nákladní doprava zřejmě v příštích 10 letech vzroste až o 40 %, uvádí Dopravní federace.
 

Mýtné brány v ČR
Mýtné brány v ČR
Foto: Kapsch

Zapojit se může každý zasláním fotografie nebo odkazu na krátký videospot, který zachycuje problémy spojené s dopravou kamionů. Příspěvky budou umístěny na internetu do mapy a vytvoří tak ilustrativní přehled míst v České republice, kde kamionová doprava obtěžuje. Soutěž chce upozornit i na místa, kde kamiony objíždějí zpoplatněné dálniční úseky. Oceněny budou ty příspěvky, které nejlépe zachycují, jak nákladní silniční doprava může znepříjemnit lidem život.

Soutěže se může zúčastnit každý, kdo se zaregistruje na stránce www.tojeonkamion.cz. Tam může zaslat až deset fotografií či odkazů na krátká videa (například z youtube) a vyplní několik kolonek s detaily o místě vzniku a názvu dílka.

„K dnešku máme 86 fotek. První měsíc a půl od vyhlášení soutěže to s příspěvky vázlo, ale posledních 14 dní se účast rozrostla,“ uvedl Pavel Doucha, předseda Dopravní federace. „Snažíme se soutěži zajistit větší reklamu. Oslovili jsme například obecní úřady, u kterých víme, že problémy s kamiony mají, aby soutěž zmínili na svých internetových portálech či v tištěných zpravodajích. Během deseti následujících dní prý zapojí i plakátovou reklamu v nejvíce zasažených obcích po celé České republice.

První cenou jsou dvě půlroční kilometrické banky ČD na celkem 4000 volných km na železnici. Výherce druhého a třetího místa získá jednu půlroční kilometrickou banku ČD, vždy po 2000 volných km na železnici. Stejnou cenu obdrží také ten příspěvek, který získá nejvíce bodů ve veřejném hlasování. „Cena, kterou jsme zvolili, souvisí s tématem soutěže. Myslíme si, že přesunutím části silniční dopravy na železnici by došlo k značné úlevě pro obyvatele,“ říká Doucha.

Dopravní federace je sdružením ekologických organizací, které vzniklo s cílem dosáhnout snížení negativního vlivu dopravy na kvalitu života. V současnosti je pro ni hlavním tématem zásadní zdokonalení systému mýtného pro nákladní silniční dopravu. Členy Dopravní federace jsou Ekologický právní servis, Hnutí DUHA, Děti Země, Oživení a Centrum pro dopravu a energetiku.

Soutěž probíhá od 27. května do 31. října 2009. Vyhlášení výsledků proběhne v listopadu 2009.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist