https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-prameniste-odry-na-libave-dovede-turisty-nova-stezka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na prameniště Odry na Libavé dovede turisty nová stezka

7.1.2021 12:10 | OLOMOUC (ČTK)
Zhruba půldruhého kilometru dlouhá trasa vede k prameništi od bezplatného parkoviště v obci Kozlov. Poslední část dlouhou asi 250 metrů lesníci VLS osadili povalovým chodníkem, jehož okolí je vybaveno informačními tabulemi a osazeno lavičkami a dalším mobiliářem, obnoven byl i turistický přístřešek.
Zhruba půldruhého kilometru dlouhá trasa vede k prameništi od bezplatného parkoviště v obci Kozlov. Poslední část dlouhou asi 250 metrů lesníci VLS osadili povalovým chodníkem, jehož okolí je vybaveno informačními tabulemi a osazeno lavičkami a dalším mobiliářem, obnoven byl i turistický přístřešek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | VLS ČR, s.p.
Vojenské lesy obnovily prameniště Odry a vybudovaly zde novou naučnou stezku. Pramenná oblast této významné moravské řeky je velmi vyhledávaná turisty, kteří sem míří od Kozlova na Olomoucku. Turisticky vyhledávané místo lemují stovky metrů nových povalových chodníků, nové informační tabule i mobiliář. Pramen Odry je ve Vojenském újezdu Libavá, proto je k němu přístup veřejnosti omezen na víkendy a svátky, kdy zde necvičí vojska, sdělil ČTK mluvčí Vojenských lesů a statků (VLS) Jan Sotona.
 

"Hlavním cílem byla především stabilizace vodního režimu v této oblasti, tak aby bylo prameniště tohoto významného evropského toku zachováno a nedošlo k jeho ohrožení v podmínkách vyvolaných změnami počasí v posledních letech. Jako lesní hospodáři jsme si vědomi významu lesních ekosystémů pro stabilitu vodního režimu v krajině. A spojit tyto kroky se zvýšením důstojnosti tohoto místa, o které projevuje každoročně zájem stále více návštěvníků, i s osvětou o přírodním významu celé lokality Oderských vrchů nám přišlo jako dobrý nápad," uvedl ředitel VLS Petr Král.

Zhruba půldruhého kilometru dlouhá trasa vede k prameništi od bezplatného parkoviště v obci Kozlov z velké části po účelové komunikaci. Poslední část dlouhou asi 250 metrů lesníci VLS osadili povalovým chodníkem, jehož okolí je vybaveno informačními tabulemi a osazeno lavičkami a dalším mobiliářem, obnoven byl i turistický přístřešek. Vyčištěn a revitalizován byl i takzvaný horní pramen, obnovy se dočkal také dolní pramen krytý přístřeškem.

Pramen Odry se dříve nacházel ve vzrostlém smrkovém lese, který lesníci po eskalaci kůrovcové kalamity nahradili novou druhově pestrou výsadbou. Na informačních tabulích, kterými je stezka osazena, návštěvníci najdou příběh tohoto místa od jeho prvního dochovaného záznamu před třemi stovkami let majitelem spálovského panství Karlem Ferdinandem Schertzem, informace o přírodním bohatství jeho okolí, ale také o lesnické správě Oderských vrchů či historii jejich osídlení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist