https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-prazske-letenske-plani-vznikne-nove-jezirko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na pražské Letenské pláni vznikne nové jezírko

14.8.2018 11:05 | PRAHA (ČTK)
Na Letenské pláni má vzniknout rybník. Ilustrační snímek.
Na Letenské pláni má vzniknout rybník. Ilustrační snímek.
Na pražské Letenské pláni vznikne jezírko. Magistrát chystá podklady k územnímu řízení, stavba by mohla začít v roce 2020. Informoval o tom vedoucí magistrátního oddělení péče o zeleň Dan Frantík. Nový rybník vznikne také v bohnickém údolí a ještě letos by měl být hotov nový rybník Terezka u obory Hvězda v Praze 6.
 

Stavební povolení pro jezírko na Letenské pláni by podle Frantíka mohl mít úřad v příštím roce, následně začne s budováním. Práce by měly trvat asi čtyři měsíce. Vodu do rybníka bude město čerpat z jedné ze šachet Rudolfovy štoly.

Kvůli výstavbě rybníka budou muset být pokáceny některé stromy. Kolik jich případně bude a které to budou, zatím není jasné. "Samozřejmě chceme, aby jich bylo co nejméně," řekl Frantík. Vodou z rybníku bude město mimo jiné například zalévat vegetaci v parku.

Další nový rybník vznikne na Bohnickém potoce. Jeho výstavba by měla začít na jaře příštího roku. Důvodem vzniku vodní plochy je snaha zadržovat vodu a lépe s ní hospodařit. Pozemek, na kterém rybník bude, vlastní hlavní město.

Před dokončením jsou práce na rybníku Lipiny v Modřanské rokli. Kompletně hotové jsou zemní práce, těsnění a nátokové koryto. Chybí usadit výpustní zařízení, které by mělo být hotovo do konce srpna. Rybník bude mít plochu 3000 metrů čtverečních a práce vyjdou na 4,6 milionu korun.

Ještě letos by měl být za 3,7 milionu korun dokončen rybník Terezka u obory Hvězda. Rybník bude mít 1700 metrů čtverečních. Vybudován by měl být do konce září. Pokračující obnova jednoho z Lítožnických rybníků v Dubči vyjde na 17 milionů korun a dokončena má být v listopadu příštího roku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist