https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-prazskem-hrade-zacala-vystava-jarnich-kvetin-a-gobelinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Pražském hradě začala výstava jarních květin a gobelínů

16.3.2018 10:30 | PRAHA (ČTK)
Návštěvníci mohou vidět na 3000 rozkvetlých květin čtyřiceti druhů, které patří zejména k jarním měsícům, tedy různobarevné hyacinty a petrklíče, žluté a bílé tulipány nebo žluté narcisy. Mezi květinami dominují řepčíky, jejichž květy připomínají královskou korunu. Skleníky zdobí také kvetoucí hortenzie a za několik dní rozkvetou také desítky hvězdníků, které potřebují vyšší teplotu. / Ilustrační foto
Návštěvníci mohou vidět na 3000 rozkvetlých květin čtyřiceti druhů, které patří zejména k jarním měsícům, tedy různobarevné hyacinty a petrklíče, žluté a bílé tulipány nebo žluté narcisy. Mezi květinami dominují řepčíky, jejichž květy připomínají královskou korunu. Skleníky zdobí také kvetoucí hortenzie a za několik dní rozkvetou také desítky hvězdníků, které potřebují vyšší teplotu. / Ilustrační foto
V Empírovém skleníku Pražského hradu začala výstava jarních květin. Šestá výstava Předjaří v Královské zahradě je věnována péči státu o umělecké sbírky Pražského hradu, konkrétně sbírce tapiserií a gobelínů ze 16. až 18. století. Lidé zde mohou vidět výběr těchto tkaných uměleckých děl, kterých má Pražský hrad ve sbírce 39. Výstava Předjaří v Královské zahradě, kterou ozvláštňují čtyři papoušci, bude otevřená denně od 10:00 do 18:00 do neděle 25. března.
 

Hradní sbírka tapiserií, které jsou vlámského původu, a gobelínů francouzského původu, nebyla doposud souborně vystavována. Ve skleníku mohou lidé vidět část souboru ze série Antonius a Kleopatra ze 17. století, fotokopii renesanční tapiserie s námětem Azdrubal ze 16. století, která je na Hradě zavěšena v Široké chodbě, nebo gobelíny z cyklu Dvanáct (modrých) měsíců, které v roce 1736 daroval František Štěpán Lotrinský Marii Terezii jako svatební dar.

Na Pražském hradě byly tapiserie a gobelíny pravidelně restaurované a některé starší zásahy jsou na nich dodnes patrné. Díla, jejichž základem je vlněná osnova a hedvábí, se čistila v říční vodě jemným pískem. "Vždycky se k tomu snažili přistupovat jako k něčemu vzácnému a drahocennému. Ono to byl symbol exkluzivity," řekl kurátor Jaroslav Sojka. Hlavním smyslem gobelínů bylo zdobit stěny i zateplit místnosti. Výstavu doprovází také socha krále z rodu Bourbonů Ludvíka XIV., který vládl Francii na přelomu 17. a 18. století a byl významným podporovatelem výroby nástěnných koberců v Paříži.

Návštěvníci mohou také vidět na 3000 rozkvetlých květin čtyřiceti druhů, které patří zejména k jarním měsícům, tedy různobarevné hyacinty a petrklíče, žluté a bílé tulipány nebo žluté narcisy. Mezi květinami dominují řepčíky, jejichž květy připomínají královskou korunu. Skleníky zdobí také kvetoucí hortenzie a za několik dní rozkvetou také desítky hvězdníků, které potřebují vyšší teplotu. "Bohužel počasí si s námi trošku zahrává a zlobí nás na výstavě, takže v tom skleníku je teplota 18 stupňů, počítám, že během dvou dní rozkvetou," řekl Vladimír Šeba, který je vedoucí skleníků Pražského hradu.

Chladnější počasí však podle něj prospěje jiným druhům květin, které díky němu neodkvetou příliš brzy. Květiny zahradníci připravují tři čtvrtě roku před výstavou. Cibule, které se dováží z jiných států, na podzim nasází do vhodných nádob a chladí je v teplotě kolem sedmi stupňů Celsia, aby zakořenily. Každý druh potřebuje jinou teplotu, aby vykvetl, z toho důvodu jsou některé rostliny přirychlovány, aby vykvetly ve stejném termínu jako jiné.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist