https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-prazskych-stranich-jsou-od-minuleho-tydne-stada-ovci-a-koz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na pražských stráních jsou od minulého týdne stáda ovcí a koz

29.4.2019 00:20 | PRAHA (ČTK)
Na pražských stráních se od minulého týdne pohybují dvě stáda ovcí a koz, která spásají traviny především na zvláště chráněných územích. / Ilustrační foto
Na pražských stráních se od minulého týdne pohybují dvě stáda ovcí a koz, která spásají traviny především na zvláště chráněných územích. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na pražských stráních se od minulého týdne pohybují dvě stáda ovcí a koz, která spásají traviny především na zvláště chráněných územích. V dalších týdnech k nim přibude třetí stádo ovcí a koz a dvě stáda jalovic. Pást se budou v hlavním městě do října. Sdělil to tiskový mluvčí hlavního města Vít Hofman. Kvůli pastvě magistrát žádá majitele psů, aby měli v okolí pastvin svě mazlíčky na vodítku.
 

Ovce spásají především trávu, kozy okusují listy dřevin. Každé stádo ovcí a koz tvoří zhruba 70 zvířat, přičemž v nich převažují ovce. Každoročně se pasou na desítkách míst, například v Prokopském a Šáreckém údolí, Trojské kotlině, Radotínském údolí, na Třešňovce v Hrdlořezech nebo na Vidouli.

Podmáčené a vlhké louky budou spásat dvě stáda jalovic. Jedno o 15 kusech bude od května do října na suchém poldru Čihadla. Druhé, které bude tvořit 12 zvířat, letos začne pastvu v údolí Šáreckého potoka a dále bude na loukách Čimického údolí, Šeberova a Milíčova.

V některých místech, která jsou špatně přístupná, je pastva jedinou možností, jak se o lokality starat. Zároveň je tento způsob údržby zeleně vhodný pro udržení rozmanitosti druhů rostlin a živočichů na chráněných územích. "Aby zvířata každoročně nespásala stejné druhy rostlin, mění se termíny pastvy na jednotlivých lokalitách, případně ji kombinujeme s ručním kosením. Pastva není na celé ploše jednotlivých lokalit. Vždy necháváme vybraná místa nespasená," uvedl Hofman.

Zvířata spásáním trávy narušují trávní drn a vytvářejí tak plochy bez vegetace, což přispívá k druhové pestrosti. Dostávají tím prostor konkurenčně slabší druhy rostlin, bezobratlí živočichové jako například blanokřídlý hmyz, který hnízdí v zemi, nebo brouci, kteří na holých plochách loví. Trus skotu vábí řadu druhů hmyzu, který je potravou pro některé ptáky.

Stáda se po skončení sezony vrátí zpět do svých domovů. "Pastvu pro hlavní město zajišťují soukromí zemědělci, kteří také obstarávají čtyřiadvacetihodinový dohled nad stády. Pasáčci celý den stádo hlídají a také kontrolují, zda ovce spásají jen území, která jsou k pastvě skutečně určená," sdělil Hofman. Ročně Praha za pastvu ovcí a koz platí 950.000 korun, za skot 450.000 korun.

Pastva na území Prahy patří mezi historické způsoby údržby zeleně. Kontinuita byla naposledy na delší dobu přerušena po druhé světové válce. V té době začaly dříve pasené lokality degradovat a ztrácet druhovou pestrost. Obnovena byla v roce 2000, kdy se po loukách zase začala pohybovat stáda ovcí a koz, v roce 2012 k nim přibyly jalovice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist