https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-prioritni-dopravni-stavby-pujde-z-eu-zhruba-135-miliard-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na prioritní dopravní stavby půjde z EU zhruba 13,5 miliard Kč

28.5.2004 13:35 | PRAHA (ČIA)
Přibližně 13,5 miliardy korun může Česká republika získat do roku 2006 na realizaci celkem 16 projektů v oblasti dopravní infrastruktury. Půjde zejména o dostavbu některých dálničních úseků, modernizaci III. a IV. železničního koridoru a výstavbu nové vzletové a přistávací dráhy na ruzyňském letišti. "Objem připravených projektů sedminásobně převyšuje možnosti evropských fondů," řekl ministr dopravy Milan Šimonovský na dnešním setkání s novináři.
 

Pokud jde o silniční stavby, poputují dotace z Evropské unie zejména na dokončení dálnic D 1 a D 8, dále na moravské rychlostní komunikace R 48 a R 52, na pražský silniční okruh či v budoucnu na zkapacitnění dálnice D 1 v okolí Brna. S pomocí evropských fondů se počítá i při modernizaci koridorových železničních tratí mezi Prahou, Plzní a Chebem, respektive mezi Prahou a Českými Budějovicemi. "Část prostředků by měla jít i na chystanou rekonstrukci železničního uzlu Brno," zdůraznil ministr.

V oblasti vodní dopravy by se evropské peníze měly podílet na výstavbě jezů na dolním toku Labe. "Některé projekty jsme začali realizovat ještě před vstupem republiky do Evropské unie a vztahuje se tedy na ně finanční pomoc z fondů ISPA, některé by naopak měly přesáhnout rok 2006, kdy končí současné rozpočtové období EU," upozornil ministr.

Jak dále uvedl, ČR může do roku 2006 čerpat přibližně tři miliardy eur (97 miliard korun) v rámci evropského Operačního programu Infrastruktura. "Tento program je určený pro projekty modernizací tratí celostátního významu, důležitých železničních uzlů, výstavbu a modernizaci silnic I. třídy či modernizace vodních cest a civilních letišť," dodal Šimonovský.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist