https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-prirode-zalezi-napiste-to-politikum-vyzvalo-lidi-hnuti-duha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na přírodě záleží, napište to politikům, vyzvalo lidi Hnutí Duha

6.9.2017 10:00 (ČTK)
Prostřednictvím webu mohou lidé psát lídrům kandidátek v jednotlivých krajích své vzkazy a doporučení. Politické strany se ve svých programech věnují ekologii různou měrou. / ilustrační foto
Prostřednictvím webu mohou lidé psát lídrům kandidátek v jednotlivých krajích své vzkazy a doporučení. Politické strany se ve svých programech věnují ekologii různou měrou. / ilustrační foto
Foto | gwilmore / Flickr
Hnutí Duha dnes spustilo nový web, chce přesvědčit kandidáty do sněmovních voleb, že na životním prostředí záleží. Prostřednictvím webu mohou lidé psát lídrům kandidátek v jednotlivých krajích své vzkazy a doporučení. Politické strany se ve svých programech věnují ekologii různou měrou. Ochráncům přírody se líbí například podpora antifosilního zákona, jsou ale proti rušení ministerstva životního prostředí. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy Hnutí Duha a z programů jednotlivých stran.
 

Web hybejmevolbami.cz zájemcům umožňuje, aby své podněty k životnímu prostředí psali přímo lídrům kandidátek stran v jednotlivých krajích. Na výběr jsou politici z osmi stran, které mají podle průzkumů šanci dostat se do Sněmovny, a sice ČSSD, ANO, ODS, TOP 09, Piráti, KDU-ČSL, STAN a KSČM. Ve výčtu chybí Zelení, jejichž program podle Hnutí Duha důležitá témata o životním prostředí plně pokrývá. "Nyní je potřeba přesvědčit spíše ostatní strany," vysvětluje hnutí.

Zastánci čistého životního prostředí chtějí prostřednictvím stránek a zaslaných vzkazů možným budoucím poslancům či ministrům ukázat, "že právě oni a právě jejich strana mají používat své budoucí hlasy ve prospěch zdraví občanů i přírody." Lidi, kteří se rozhodnou politikům napsat, nabádají ke slušnosti a věcnosti.

Ekologické organizace se obávají například navrženého sloučení ministerstev životního prostředí a zemědělství. Má ho v programu hnutí ANO, které má nyní nejvyšší volební preference. "Podřízením malého ministerstva životního prostředí jeho velkému soupeři ministerstvu zemědělství může ANO dosáhnout toho, že se o kvalitní prostředí pro život svých občanů přestane starat i stát. S tímto pomýleným nápadem už před sedmi lety přišla ODS. Po jeho drtivém odmítnutí odbornou i laickou veřejností od něj ustoupila," uvedl ředitel Zeleného kruhu Daniel Vondrouš. Naopak za odklon od fosilních paliv ochránci přírody ANO chválí.

Sociální demokraté mají v programu antifosilní zákon. Za současné vlády ho připravoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), vládě ho ale nakonec nepředložil. ČSSD chce také změnit přístup k lesům, aby byly "silnější a odolnější díky návratu k původnímu druhovému složení," podporu ekologické dopravy a energetických úspor v domácnostech.

Komunisté se v programu věnují životnímu prostředí jen obecně. Zmiňují zastavení devastace krajiny a půdy a větší recyklaci odpadů. ODS staví svůj program na podpoře jaderné energetiky. Okamurova SPD pouze zmiňuje fotovoltaiku a ochranu proti erozi půdy. KDU-ČSL prosazuje lepší odpadové hospodářství a energetické úspory díky zateplování a novým technologiím. Zajímavostí v programu lidovců je speciální policejní oddělení zaměřené na pytláky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist