https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-pude-gymnazia-v-bilovci-vznikne-holubnik-cilem-je-snizit-populaci-holubu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na půdě gymnázia v Bílovci vznikne holubník, cílem je snížit populaci holubů

9.3.2023 18:18 | BÍLOVEC (ČTK)
V půdních prostorách Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci na Novojičínsku vznikne tento měsíc holubník. Cílem projektu je přirozeným způsobem snížit ve městě populaci divokých holubů, například nahrazováním jejich vajec atrapami. Za gymnázium to ČTK sdělila Lenka Gulašiová. Jde o pilotní projekt, jenž by mohl být modelem pro další školy i úřady.
 

"Už pár let nás trápí velké množství volně žijících holubů, kteří poškozují fasády a střechu školy. Jen během této zimy jsme jich napočítali kolem 150. Dlouho jsme uvažovali, jakým způsobem tento problém řešit a vyzkoušeli jsme už řadu možností. Žádná z použitých variant však nebyla účinná," uvedl ředitel gymnázia Pavel Mrva.

Projekt, který vzniká ve spolupráci s ostravskou iniciativou Městské holubníky, bere i jako příležitost pro vzdělávání žáků. Součástí holubníku budou kamery, váhy, počítadla vletů a odletů, všechno bude monitorováno a výsledky zkoumání žáci použijí ve školní odborné činnosti.

"Chceme minimalizovat lidský zásah v holubníku, jeho provoz bude co nejvíce řízen počítačově. Vzniknou tak programy na monitorování letů, automatická krmítka, napáječky. Celá holubí populace bude pod veterinárním dozorem," uvedl Mrva. Vybudování holubníku přijde zhruba na 100 000 korun, které škola zaplatí ze svých prostředků.

Michaela Klimšová z iniciativy Městské holubníky uvedla, že největší přínos tohoto typu holubníku je v jednoduchosti jeho vybudování i následné údržby i v jeho kapacitě. Zabydlet se v něm může až 200 holubů. "Regulace holubů ve městech pomocí holubníků a nahrazování jejich vajec atrapami je v České republice teprve v počátku, první holubník jsme otevřeli loni v létě v Praze na Staroměstském náměstí," uvedla Klimšová.

Bílovecká radnice se už před několika lety snažila omezit pohyb holubů zejména v centru města zavedením ochranných hrotů zabraňujících dosedání ptáků na římsy, atiky a parapety budov. "V minulosti jsme zvažovali vybudování městského holubníku, ale nenašli jsme k tomu vhodné prostory. Díky holubníku na půdě gymnázia získáme kontrolu nad počtem ptáků etickým způsobem," uvedla místostarostka Tereza Grabcová Hozová (Piráti).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist