https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-rekonstrukci-zeleznicnich-uzlu-chybeji-penize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na rekonstrukci železničních uzlů chybějí peníze

14.5.2004 09:03 | PRAHA (ČIA)
Ač modernizace I. a II. mezinárodního železničního koridoru na území České republiky v letošním roce skončí, bude stále chybět rekonstrukce některých železničních uzlů ležících na těchto dvou koridorech. Konkrétně se jedná zejména o Ústí nad Labem, Kolín, Pardubice či Českou Třebovou. Podle Miroslava Konečného, technického náměstka Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), které koleje patří, nejsou zatím na tyto akce peníze. "Plány máme, příprava probíhá, ale není dostatek financí," řekl v rozhovoru pro ČIA. Podle jeho slov má SŽDC zatím zajištěno to, že do roku 2006 bude každoročně dostávat na výstavbu koridorů a rekonstrukce železničních uzlů přibližně 9,2 miliardy korun. "To však stačí pouze na již rozdělané stavby a na to, abychom začali stavět plánované úseky na III. a IV. koridoru," informoval Konečný.
 

SŽDC počítá při modernizaci koridorů i nadále s pomocí evropských fondů, potíž je ale v tom, že v roce 2006 končí současné rozpočtové období Evropské unie. "Co bude po tomto datu, respektive kolik peněz potom ve fondech bude, zatím nevíme," upozornil Konečný. Jak dále uvedl, SŽDC má v plánu na příští roky kromě již zmíněné zahájení modernizace prvních úseků III. a IV. koridoru ještě dokončit modernizaci tratě mezi Českou Třebovou a Přerovem, která je spojnicí I. a II. železničního koridoru.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist