https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-roudnicku-modernizuji-labske-plavebni-komory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Roudnicku modernizují labské plavební komory

24.4.2002 12:40 | ROUDNICE NAD LABEM (ČIA)
Kolem půl miliardy korun vynaloží státní podnik Povodí Labe na probíhající modernizaci a rekonstrukci plavebních komor v Roudnici nad Labem a ve Štětí v okrese Litoměřice. Finanční zdroje byly poskytnuty z prostředků Fondu rozvoje dopravní infrastruktury ministerstva dopravy. Kromě zlepšení plavebních podmínek na středním Labi bude na plavební komoře v Roudnici vybudována unikátní vyhlídková terasa pro veřejnost. Uvedl to dnes pro ČIA Jindřich Zídek, ředitel roudnického závodu Povodí Labe.
 

Podle Zídka sloužily obě plavební komory téměř 100 let a bylo třeba jim dát nový "kabát", vybavit je výpočetní technikou, rekonstruovat zdivo a ocelové konstrukce. Současně dochází k rozšíření vjezdu do plavebních komor na šířku 22 metrů. To umožní přepravu plavidel širších 11 metrů, například osobní kabinové turistické lodě Clara Schumann z Německa a podobných plavidel. Ty mohla dosud proplout pouze do Velkých Žernosek.

Po rekonstrukci plavebních komor budou moci široká plavidla jezdit po Labi do Mělníka, Poděbrad a Chvaletic. Rekonstruované komory na Roudnicku umožní i proplouvání plavidel s kontejnery pro námořní přístavy v Evropě a proplouvání bočních sestav nákladních člunů. Současný průběh rekonstrukcí odpovídá finančnímu plánu i prováděcímu projektu. Práce na modernizaci a rekonstrukci obou komor začaly v roce 2000 a mají skončit na přelomu let 2002 a 2003.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist