https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-sanaci-nestabilnich-svahu-ci-urceni-zaplavovych-oblasti-lze-ziskat-dotaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na určení záplavových oblastí či sanaci nestabilních svahů lze získat dotaci

3.12.2022 01:59 | PRAHA (ČTK)
Při povodni v roce 2002 se Vltava vylila ze svých břehů. Na snímku je stanice tramvaje Malostranská.
Při povodni v roce 2002 se Vltava vylila ze svých břehů. Na snímku je stanice tramvaje Malostranská.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Pomoci k adaptaci Česka na změny klimatu mají dvě nové dotační výzvy, které vyhlásilo ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR (SFŽP). Peníze je možné získat na zlepšení protipovodňových systémů, sanaci nestabilních svahů či určení záplavových oblastí, uvedlo ministerstvo. Na obě výzvy je v Operačním programu Životní prostředí (OPŽP) vyčleněno celkem čtvrt miliardy korun.
 

Do 28. dubna příštího roku lze žádat o dotaci na budování a modernizaci systému předpovědní služby a dále na zpracování podkladů pro stanovení záplavových území. Peníze na tyto účely mohou získat státní podniky a organizační složky státu, včetně jejich příspěvkových organizací. Celkem je pro tuto výzvu vyčleněno 150 milionů Kč.

Dalších 100 milionů korun je připraveno v programu na sanaci skalních řícení a extrémních svahových nestabilit vzniklých v důsledku přírodních jevů. U této výzvy je okruh možných žadatelů širší. Šanci získat dotaci na svůj projekt mají obce, jejich dobrovolné svazky, obecně prospěšné společnosti či podnikající i nepodnikající fyzické osoby. Žádosti je třeba podat do konce května příštího roku.

Ředitel SFŽP Petr Valdman zástupcům obcí, krajů a dalších subjektů připomněl, že stále mohou získat i dotaci na budování přírodě blízkých protipovodňových opatření z výzvy vyhlášené letos v září. Z vyčleněných 2,5 miliardy korun v ní zbývá ještě dostatek peněz. "Navíc je to výzva nesoutěžní, takže je o dotaci možné žádat průběžně," dodal Valdman.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist