https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-severu-cech-maji-vyrust-vetrne-elektrarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na severu Čech mají vyrůst větrné elektrárny

22.8.2003 09:53 | PRAHA (ČIA)
Zhruba 200 větrných elektráren o celkovém výkonu 320 megawattů hodlá v Ústeckém kraji postavit společnost Czech Venti, kterou z 50 procent vlastní skupina britských investorů Virtual Utility a druhá polovina patří tuzemské firmě Proventi. Jak dnešním Lidovým novinám sdělil šéf představenstva firmy Czech Venti Antonín Rais, celková investice by měla dosáhnout 13,8 miliardy korun.
 

"Příští týden předáme ministerstvu životní prostředí dopřesněnou dokumentaci k projektu," dodal Rais. V první fázi by Czech Venti měla především v oblasti Krušných hor vystavět 96 větrných elektráren o celkovém výkonu 170 megawattů.

Na projektu kromě zmíněných investorů spolupracuje i zbrojovka BAE System, která se s letounem Gripen účastnila tendrů na dodávku stíhaček pro českou armádu. BAE System usiluje o registraci projektu výstavby elektráren jako takzvaného offsetu. Potvrdil to i mluvčí ministerstva průmyslu Ivo Mravinac. Firmě by pak zůstal desetilety kredit, kdy může offset využít. Do budoucna má zájem například o zakázky na opravy letadel či dodávky dílů. BAE Systems by měla posléze získat v Czech Venti minoritní podíl.

Vláda má v současnosti na stole návrh, aby se do roku 2010 z obnovitelných zdrojů produkovalo osm procent celkové výroby elektřiny. Zatím jsou to necelá dvě procenta. Navíc distributoři energie musejí od výrobců energii z obnovitelných zdrojů odkupovat za trojnásobnou cenu než od klasických elektráren.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist